Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ova trava je „zaludela“ poljoprivrednike u Evropi: 10 puta isplativija od kukuruza

  Naučnici sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta pronašli su biljku koja može da raste na zapuštenim poljima, o kojoj se ne treba mnogo brinuti i čiji je uzgoj 10 puta isplativiji od uzgoja kukuruza.

  Reč je o azijskoj travi Miscanthus, najsličnijoj trsci, koja je već „zaludela“ poljoprivrednike širom Evrope, prenosi Poslovni dnevnik.

  Nikola Bilandžija, sa ovog fakulteta opisao je “Miscanthus x giganteus” kao brzorastuću energetsku kulturu koja se uzgaja s ciljem proizvodnje što je moguće veće količine biomase.

  „Početkom pedesetih godina prošlog veka Miscanthus je uvezen u Evropu, karakterizuje ga mogućnost uzgoja u različitim klimatskim uslovima i regionima, a reč je o sterilnom hibridu pa ne postoji mogućnost njegovog nekontrolisanog širenja izvan predviđenih površina uzgoja.“

  Trenutno se najviše koristi u proizvodnji krutih biogoriva za dobijanje toplotne energije, odnosno peleta i briketa, ali ima značajan potencijal u proizvodnji bioetanola i bioplina. Može se koristiti i za dobijanje celuloznih vlakana u proizvodnji papira, građevinskog materijala, kao punjač u proizvodnji plastičnih ploča te za prostirke za domaće životinje. Jednom oformljen nasad može se eksploatisati idućih 20-ak pa i više godina.

   

  Izvor: Poslovni.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE