Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ogromni gubici kineskih bogataša

  Kineski bogataši su ove godine zabeležili najveći pad vrednosti njihove imovine u poslednje dve decenije, jer su rusko-ukrajinski rat, politika Pekinga „nula kovid slučajeva“ i pad akcija na berzama u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu „pojeli“ njihovo bogatstvo, pokazuje najnoviji Hurun izveštaj.

  Na kineskoj listi bogatstva magazina Hurun i na kojoj su rangirani najbogatiji Kinezi s minimalnom neto imovinom od 5,0 milijardi juana (690 miliona dolara), ove godine je taj prag dostiglo samo 1.305 ljudi, što je 11 odsto manje nego u 2021.

  Njihovo ukupno bogatstvo iznosi 3,5 biliona dolara, što je za 18 procenata manje u odnosu na prošlu godinu.

  Broj pojedinaca koji imaju 10 milijardi dolara ili više manji je za 29 osoba, a broj jednocifrenih milijardera, u dolarskom iznosu, opao je ove godine za 239, prema podacima sa rang liste.

  Vuhan, Beta/AP

  „Ove godine je zabeležen najveći pad na Hurun kineskoj listi bogataša u poslednje 24 godine“, rekao je Rupert Hugverf, predsednik i glavni istraživač koji sastavlja Hurun izveštaj.

  Najveći udarac su pretrpeli šefovi tehnoloških kompanija, pri čemu je, primera radi, bogatstvo osnivača Alibabe Džeka Maa potonula za 29 odsto na 25,7 milijardi dolara.

  Vodeća trojka na listi najbogatijih Kineza ostala je nepromenjena.

  Džong Šanšan, vlasnik punionica vode Nongfu Spring i kompanije za proizvodnju vakcina Peking Vantai Biolodžikal Farmasjutikals, zauzeo je prvo mesto na listi drugu godinu zaredom, s bogatstvom koje je poraslo za 17 posto na 65 milijardi dolara.

  Osnivač BajtDensa, koji poseduje i TikTok, Džang Jiming, nalazi se na drugom mestu, ali je njegovo bogatstvo palo za 28 procenata na 35 milijardi dolara zbog pada vrednosti BajtDensa, a na poziciji broj tri se zadržao Zeng Jućun, predsednik giganta za proizvodnju baterija CATL, iako je njegova neto vrednost takođe pala za 28 posto na 32,9 milijardi dolara.

  Izvor: Politika

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE