Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, zaposleni

  Odmor na poslu je produktivan: Evo koje su PREDNOSTI pauza

  Odmor se često predstavlja kao antiteza uspeha. U kulturi koja često glorifikuje „svakodnevnu borbu“, dugosatni rad, ručak za kancelarijskim stolom i nedostatak vremena da radimo bilo šta van našeg posla postali su značke časti.

  Poruke da uspeh pripada onima koji se trude da se iscrpe u potrazi za svojim snovima propovedaju se svuda, od viralnih Instagram postova u kojima se tvrdi da je „spavanje za slabe“ do poslovnih rukovodilaca koji se hvale da odrađuju 100-časovne nedelje.

  Ali ispostavilo se da usporavanje, manje rada i odvajanje vremena za odmor zapravo mogu pomoći da budete uspešniji – i produktivniji – na poslu na duge staze.

  Odmor ima skrivene prednosti

  Provođenje više vremena odmarajući se tokom radnog dana ne samo da sprečava sagorevanje – dosadašnja istraživanja pokazuju da može da podstakne kreativnost, da pomogne da se bolje koncentrišete i da budete efikasniji na sastancima i zadacima.

  Odmor je suštinska komponenta dobrog i pametnog rada, objasnio je Aleks Sojung-Kim Pang, autor knjige “Rest: Why You Get More Done When You Work Less” za Greater Good Magazine.

  „Štaviše, odmor je produktivan. Produktivnost nije samo postizanje rezultata, već i postizanje najboljih rezultata koje možete, a nemoguće je dati sve od sebe ako se niste odmorili“, kazao je LaŠavn Dejvis, konsultant za ljudske resurse, za CNBC Make It.

  Posao, odmor

  Posao, odmor (Pexels)

  Ljudi kojima je odmor prioritet, dodao je Dejvis, imaju na poslu više energije, fokusirani su i spremniji da se pozabave svim izazovima koji se pojave.

  To je zato što čak i kada se naš mozak odmara, on je i dalje aktivan, angažujući svoju „podrazumevanu mrežu“ za rešavanje problema, kreativno razmišljanje i traženje novih informacija, objasnio je Pang.

  „Možda nećemo moći u potpunosti da kontrolišemo ove procese. Ali ako naučimo da se bolje odmaramo, možemo ih podržati i pustiti ih da rade“, dodao je on.

  Kako da uključite odmor u svoj raspored?

  Iako jednonedeljni odmor ili popodnevna dremka između sastanaka zvuči božanstveno, to nije uvek moguće.

  Dejvis preporučuje 15-minutnu pauzu na poslu svaka četiri sata i pauzu od sat vremena za ručak, ako je moguće.

  „Potražite prilike da unesete zabavu u svoj dan ili obavite malu aktivnost koja vam daje radost, bilo da je to odlazak u šetnju, poziv prijatelja ili čitanje poglavlja knjige zbog koje ste uzbuđeni, čak i ako to traje samo 15- 20 minuta. Te male, opuštajuće aktivnosti mogu mnogo doprineti punjenju baterije“, predložila je Laura Pendergras, industrijski psiholog koji savetuje kompanije sa liste Fortune 500.

  Posao

  Posao, odmor (Unsplash)

  Takođe možete postaviti male „ciljeve odmora“, kazao je Dejvis, kao što je potpuno odjavljivanje do 18 časova svaki dan ili planiranje popodneva bez sastanaka najmanje jednom nedeljno.

  Na kraju, međutim, o odmoru na poslu ne bi trebalo pregovarati. Šta god da morate da uradite da biste sebe smatrali odgovornim za pauzu – bilo da postavljate podsetnik koji se ponavlja u kalendaru ili razgovarate sa menadžerom – vredi toga, rekao je Dejvis.

  „Ne postoji ništa, nijedan zadatak, plata, nijedan projekat koji je važniji od vas i vašeg blagostanja. Ne kompromitujte svoj odmor, svoj zdrav razum zarad posla“, dodala je Laura.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE