Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od investitora i dijaspore 5 milijardi evra

  Srbija bi do kraja godine mogla da inkasira gotovo pet milijardi evra od stranih direktnih investicija i od dijaspore.

  Naime, prema podacima Narodne banke Srbije, u našu zemlju je od početka ove godine do kraja juna pristiglo 830,8 miliona evra stranih direktnih investicija, što je za 6,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

  Ovakav priliv, kako navode u NBS, svedoči o povoljnom stavu investitora o dugoročnim ulaganjima u našu zemlju. Očekuje se da do kraja 2016. u Srbiju dođe 1,6 milijardi evra stranih direktnih investicija.

  Priliv doznaka iz inostranstva je 1,1 milijarda evra, a pretpostavlja se da će do kraja godine da dostigne oko tri milijarde.

  Investicije su u najvećoj meri poticale iz zemalja EU. Najveći iznosi bili su usmereni u prerađivačku industriju, finansijski sektor, građevinarstvo, trgovinu, saobraćaj i telekomunikacije.

  S druge strane, iz zemlje je od početka godine otišlo 331,3 miliona evra na osnovu kupljenih hartija od vrednosti. To je posledica reakcije stranih investitora prema tržištima u usponu, kao što je naše, posle početka normalizacije monetarne politike američkih Federalnih rezervi.

  Prema podacima Narodne banke Srbije, domaći investitori su povećali svoja ulaganja u inostrane, pre svega dužničke hartije, što je, takođe, dovelo do odliva deviza.

  Za kamate smo stranim ulagačima tokom poslednja tri meseca isplatili 110,1 milion evra. Ali situacija se menja i oni se ponovo okreću domaćem tržištu. Investicije, pre svega privatne, bile su lane ključni pokretač privrednog rasta, a to se očekuje i u ovoj godini, tvrde u NBS.

  Na veće učešće investicija ukazuju pre svega ostvareni rezultati prerađivačke industrije u proizvodnji i izvozu. Tako je u 2015. godini dve trećine oblasti prerađivačke industrije ostvarilo rast proizvodnje, a čak 20 od 23 oblasti beleže i rast izvoza.

  Domaće firme, država i finansijske institucije su u inostranstvu od aprila do juna vratili 250,9 miliona evra kredita.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE