Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Niko još ne može da proglasi pobedu nad kovidom“

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas da će oni koji budu investirali u mlade “biti pobednici 21. veka” i da su zato u Srbiji obezbeđeni veliki podsticaji usmereni ka razvoju startapova i preduzetništva.

  Brnabić je na onlajn panelu Evropske investicione banke posvećenom posledicama pandemije rekla da sve zemlje treba mladima da daju veću podršku, a posebno obrazovanju.

  Ono bi kaže trebalo da bude takvo da ih nauči da misle pošto je pitanje šta će raditi u budućnosti s obzirom na to da se promene dešavaju veoma brzo.

  Važno ulaganje u obrazovanje i inovacije

  Najvažniji faktori uspeha u 21. veku biće kreativnost i sposobnost inoviranja, procenuje premijerka i dodaje da zato mlade treba naučiti analitičkim veštinama i da umeju samostalno da odlučuju.

  „Najvažnije je obrazovanje, ulaganje u obrazovanje i njegova reforma, kako bi deca imala veštine neophodne za 21. vek i poslove budućnosti“, naglasila je ona. Navela je da je Srbija u 2017. uvela informatiku u osnovne škole i da već u tom uzrastu deca uče programske jezike kao što su Skreč, Pajton, Dzupajter …

  Ukazuje i na to da sve više devojaka ima u IKT sektoru koji se smatra sektorom budućnosti, kao i da ih je sve više na tehničkim fakultetima.

  Ocenuje i da se sve promene u svetu dešavaju u pravcu digitalizacije.

  Premijerka je dodala da brzi širokopojasni internet postoji u oko 70 odsto zemlje, kao i da je cilj programa, koji se sprovodi sa EBRD-om, da do 2025. cela zemlja bude pokrivena.

  Borba sa Kovidom 19 još traje, ne može se proglasiti pobeda

  Napomenula je da borba sa kovidom 19  još uvek traje i da još niko ne može da proglasi pobedu.

  Istakla je da smo tokom pandemije naučili da nam treba više solidarnosti u svetu i više multilateralizma – jer niko nije bezbedan, dok svi nismo bezbedni.

  Direktorka EBRD za rodnu i ekonomsku inkluziju Barbara Rambosek (Rambousek) rekla je da smo na početku pandemije svi bili pogođeni na sličan način, ali da se posle videlo da su, ipak, različite grupe ljudi različito pogođene krizom i da su bogati postali još bogatiji, kao i da su poslovi u koje uglavnom rade žene bili duplo ugroženiji.

  Ona je dodala da je tokom pandemije dosta trpeo proces obrazovanja mladih ljudi, kao i da je jedno istraživanje pokazalo da je 50 odsto mladih do 29 godina imalo simptome depresije…

  Izvor: Agencije

  Foto: Beta/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE