Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Ne možete da zarađujete u Srbiji, a porez plaćate u inostranstvu“

  Guvrnerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas na Srpskim danima osiguranja da naša zemlja ne menja svoje opredeljenje ka evropskom putu, kao i da će NBS vremenski usklađivati pravila liberalizacije sa time.

  „Ta pravila će koriste građanima, domaćim kompanijama i državi, a ne da se ovde stvara dobit i da korist imaju samo ili pretežno matična društva izvan Srbije. Svi smo svedoci da su taj stav počele da zastupaju i mnoge snažnije ekonomije, pod načelom plaćati porez tamo gde stvarate dobit“, naglasila je Tabaković u Aranđelovcu.

  Kako je kazala zakon se mora poštovati, a kazna za njegovo nepoštovanje ne može biti deo troška koji se uračunava u transakciju.

  Ona je rekla da Dani osiguranja moraju da pokažu kako da se unapredi kvalitet života i živeti osiguran od svih rizika koje smo u stanju da predvidimo i sagledamo.

  Ove godine rast privrede sedam odsto

  Guvernerka je istakla da na globalnom nivou pandemija ima potencijal da utiče na sektor osiguranja direktno putem zdravstvenog šoka i indirektno na finansije.

  „Srbija je u rekordnom roku uspela da izađe iz krize. Naš BDP je dostigao predkrizni nivo već u prvom tromesečju ove godine, a za to su nam bila potrebna tri tromesečja. Srbija će ovo godine ostvariti rast privrede od oko sedam odsto. Formalna zaposlenost u privatnom sektoru je za šest odsto iznad predkriznog nivoa, čime je postignut njen najviši nivo u poslednjih više od 10 godina“, navela je Tabaković.

  Rekla je da je za prva tri tromesečja ove godine u sektoru osiguranja ostvaren pozitivan privremeni neto rezultat u iznosu od 6,7 milijardi dinara.

  Prema njenim rečima, u trećem tromesečju bilansna suma sektora osiguranja povećana je za 6,7 odsto, na 334,14 milijardi dinara, kapital je povećan za 4,9 odsto, na 68,4 milijardi dinara, a tehničke rezerve povećane su za 6,3 odsto, na 221,6 milijardi dinara.

  „Društva za osiguranje i reosiguranje očuvala su vrednost investicionog portfolija i obezbedila sredstva tehničckih rezervi za izvršavanje obaveza po osnovu ugovora o osiguranju. Ukupna premija je ove godine povećana za 9,7 odsto, na 88,6 milijardi dinara, pri čemu je ova stopa rasta viša od prosečne stope rasta za isti period u prethodnih 10 godina“, istakla je guvernerka.

  Prema njenim rečima beleži se rast premija kod čak 17 vrsta osiguranja.

  „Segmenti koji u kontinuitetu beleže rast jesu imovinska osiguranja, osiguranje života i dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Ove polise postale su važnije nego ikad do sada, jer prve dve polise omogućavaju osiguranicima ekonomsku sigurnost, dok u slučaju treće polise omogućavaju lakši pristup kvalitetnom medicinskom lečenju“, rekla je Tabaković.

  Problem neadekvatna informisanost ugovarača osiguranja

  Guvernerka je kao jedan od problem na tržištu osiguranja navela pitanje adekvatne informisanosti korisnika u predugovornoj fazi, bez obzira na vrstu osiguranja koja se zaključuje, precizirajući da je „sadržina informacija koje se pružaju ugovaraču osiguranja i dalje nekad nejasna, neprecizna ili neadekvatna“.

  Istakla je i značaj blagovremenog postupanja po odštetnim zahtevima, na fer način i uz obrazloženja koja su jasna za korisnike.

  „Pravo naknade tim licima jeste i mora ostati neprikosnoveno, usled čega će ovaj aspekt biti i dalje intenzivno prisutan u našim neposrednim kontrolama“, rekla je ona i dodala da NBS posebnu pažnju posvećuje i osiguranju useva i plodova.

  Tabaković je podsetila i da korisnici finansijskih usluga u Srbiji, među prvima u Evropi, mogu da zaključuju i finansijske ugovore na daljinu, s obzirom na mogućnost njihove video-identifikacije, uz punu transparentnost, sigurnost i zaštitu njihovih prava.

  „NBS je omogućila i instant plaćanja premije osiguranja primenom QR koda, što su pojedina društva ponudila svojim klijentima, a ja pozivam sve da tu uslugu učine dostupnom“, izjavila je ona.

  Rast premije osiguranja u 2021. za 10 odsto

  Predsednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije Ivana Soković, izjavila je da cilj nije samo prilagođavanje promenama već i rast i napredak.

  „Rezulatati u našoj delatnosti su ove godine iznad očekivanih, a u prilog tome govore i podaci Privredne komore Srbije da je premija osiguranja za prvih devet meseci 2021. godine porasla 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ovde bih pre svega istakla rast premije dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje je skoro 22 odsto, a zatim i osiguranje imovine od požara od 10 odsto“, navela je Soković.

  Ona je dodala da je poraslo i životno osiguranje za sedam odsto, a da su tehničke rezerve društava za osiguranje i reosiguranje za prvih šest meseci ove godine u odnosu na 2020. porasle za 7,2 odsto.

  „Suština je da svi učesnici na tržištu osiguranja, društva za osiguranje, reosiguranje, posrednici, zastupnici, ali i naši osiguranici, svojim odgovornim ponašanjem treba da doprinesu stabilnosti, daljem rastu i razvoju“, naglasila je Soković.

  Prema njenim rečima u saradnji sa NBS i Ministarstvom finansija, Udruženje osiguravača radi na pripremi izmene Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, kao i na projektu Nacionalne procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma.

  „Uspostavili smo saradnju sa Osnovnim javnim tužilaštvima sa sedištem u Beogradu na procesu digitalizacije razmene podataka koje UOS već duže vreme obavlja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a na ovaj način ćemo poboljšati efikasnost rešavanja odštetnih zahteva u krivičnim predmetima“, zaključila je Soković.

  Izvor: BIZLife

  Foto: UOS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE