Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusija, sneg

  Prva velika naučna ekspedicija na Arktiku posle 30 godina

  Velika naučna ekpedicija baviće se analizom uticaja čoveka na arktički ekosistem i radiće na metodama za razlikovanje prirodnih i veštačkih razloga za promene u živim sistemima. Sibirski ogranak Ruske akademije nauka je organizator u 2022. i ima podršku kompanije Norilsk Nickel.

  Ove godine naučnici koji predstavljaju nekoliko instituta Sibirskog ogranka, uz podršku Norilsk Nickel-a, po prvi put od 1990-ih sprovešće opsežne studije biodiverziteta u oblastima poslovanja kompanije na poluostrvu Kola.

  „Naš zadatak je da analiziramo kako ljudske aktivnosti utiču ne samo na zasebne vrste ili grupe vrsta. Takođe se bavimo i kompleksima, koji čine ekosistem. Na taj način dajemo sveobuhvatnu analizu biodiverziteta. Takav pristup je retkost u nauci. Stoga je izuzetno važno da se terenski radovi i uzorkovanje što bolje strukturiraju“, rekao je Nikolaj Liščinski iz Centralne sibirske botaničke bašte Sibirskog ogranka.

  Led Arktik, naučna ekspedicija

  Led Arktik, naučna ekspedicija (Pixabay)

  Proračuni faune na Tajmiru

  Zimi su zoolozi procenili faunu na poluostrvu Tajmir, dodaje časopis Sibirskog ogranka Science in Siberia.

  „Zimski proračuni faune na Tajmiru su veoma komplikovani zbog ekstremnih vremenskih uslova. Čak i Ministarstvo prirodnih resursa zvanično preporučuje da se ne prave. Ipak, podaci koje smo želeli prikupljeni su uglavnom zahvaljujući podršci rezervata prirode Tajmir i stručnjacima koji su bili od velike pomoći“, rekao je Jurij Litvinov sa Instituta za sistematiku i ekologiju životinja (Novosibirsk).

  Prema časopisu, naučnici će koristiti redovne i pionirske tehnologije u radu na terenu.

  Sibirski ogranak Ruske akademije nauka je 2020. godine prvi put u poslednjih nekoliko godina poslao na Tajmir na poziv Nornikla, veliku naučnu ekspediciju. Zadatak je bio da temeljno prouči i proceni uticaj na životnu sredinu izlivanje nafte na termoelektranu Norilsk. Godine 2021. druga velika noriljska ekspedicija analizirala je vodu, zemljište, sedimente, floru, ribe i životinje, kao i višegodišnje zamrznute površine. Timovi su činili eksperte iz 14 istraživačkih instituta, sa sedištem u Norilsku, Jakutsku, Irkutsku, Krasnojarsku, Novosibirsku, Tomsku i Barnaulu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE