Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kredi suis

  Nakon niza skandala, Credit Suisse OTPUŠTA hiljade zaposlenih

  Credit Suisse razmatra otpuštanje oko 5.000 radnih mesta, otprilike jednu od 10 pozicija, kao deo akcije smanjenja troškova u drugoj najvećoj švajcarskoj banci.

  Razmere potencijalnih otpuštanja radnika naglašavaju izazov sa kojim se suočavaju Credit Suisse i novi izvršni direktor Ulrih Kerner, koji nastoji da vrati banku na ravnopravan položaj nakon niza skandala.

  Banka je odbila da komentariše ove navode, ponovivči da će dati ažuriranu reviziju svoje strategije sa zaradom u trećem kvartalu, rekavši da je svako izveštavanje o rezultatima špekulativno.

  Credit Suisse je 2022. nazvao „tranzicijskom“ godinom sa promenom garde, restrukturiranjem, kako bi se smanjilo preuzimanje rizika u investicionom bankarstvu i povećalo upravljanje bogatstvom. Banka sa sedištem u Cirihu odbacila je spekulacije da bi mogla biti kupljena.

  Credit Suisse (YouTube)

  Razgovori o otpuštanju zaposlenih su u toku i broj smanjenja bi mogao da se promeni, rekao je izvor koji je upućen u priču, prenosi Rojters. Švajcarski list Blik ranije je izvestio da će biti otpušteno više od 3.000 radnih mesta.

  Credit Suisse je već rekao da će smanjiti troškove ispod 15,5 milijardi švajcarskih franaka u srednjem roku, u odnosu na 16,8 milijardi franaka na godišnjem nivou za ovu godinu, ali do sada nije naznačila otpuštanje radnih mesta.

  Oporavak od skandala

  Kerner, unapređen u izvršnog direktora pre nešto više od mesec dana, dobio je zadatak da smanji investiciono bankarstvo i troškove za više od milijardu dolara kako bi pomogao banci da se oporavi od niza neuspeha i skandala.

  Njegov strateški pregled, drugi za manje od godinu dana, će proceniti opcije za banku, dok će ponovo potvrditi njenu posvećenost pružanju usluga bogatim klijentima.

  Švajcarski zajmodavac je pod sve većim pritiskom da preokrene posao i poboljša svoju finansijsku otpornost.

  „Smanjenje troškova je najlakši trenutni korak koji može da se preduzme. Ali to nije strategija“, rekao je Andreas Venditti, analitičar iz Vontobela i dodao: „Možete završiti u začaranom krugu, gde se poslovi ukidaju, usluge opadaju, a kupci odlaze“.

  Novac (Unplash)

  Venditti je istakao još jednu zagonetku: „Ukoliko troškovi restrukturiranja, uključujući i otpuštanje radnih mesta, pređu na milijarde, banka će možda morati da prikupi više kapitala.“

  Kerner, stručnjak za restrukturiranje, nasledio je Tomasa Gotštajna na mestu generalnog direktora u avgustu nakon burne dve godine isprekidane ogromnim gubicima, retke sudske presude za banku u Švajcarskoj i pada njenih akcija od 40 odsto.

  Ogromni gubici

  U periodu između aprila i juna, banka je zabeležila gubitak od 1,59 milijardi švajcarskih franaka, kako su rasli pravni troškovi. Samo njena investiciona banka izgubila je 1,12 milijardi švajcarskih franaka pre oporezivanja.

  Dvostruki pogoci – gubitak od 5,5 milijardi dolara zbog neispunjenja obaveza američke porodične kancelarije Archegos Capital Management i zatvaranje 10 milijardi dolara finansijskih sredstava lanca snabdevanja povezanih sa propalim britanskim finansijerom Greensillom – takođe su zadesili Credit Suisse.

  Franak (Pixabay)

  U junu, Credit Suisse je takođe osuđen za nesprečavanje pranja novca bugarske bande za trgovinu kokainom u prvom krivičnom suđenju u Švajcarskoj protiv jedne od njenih najvećih banaka. Ulaže se žalba na osuđujuću presudu.

  Banka ima za cilj da sledeće godine počne da nudi usluge upravljanja bogatstvom u Kini na osnovu obezbeđivanja potpunog vlasništva nad svojim lokalnim poduhvatom u vezi sa hartijama od vrednosti, prenosi Rojters.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/Unplash/Pixabay/YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE