Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo: Statua Miloša Obilića pozajmljena BIA po zakonu

  Statua „Miloš Obilić“ je od strane Narodnog muzeja ustupljena na korišćenje Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, kao i odredbama Ugovora o ustupanju na privremeno korišćenje kulturnih dobara od 15. avgusta 2017. godine, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

  U saopštenju se dodaje da je skulptura „Miloš Obilić“, autora Ivana Meštrovića iz 1908. godine, zavedena pod inventarnim brojem 229, težine 500 kilograma, „ustupljena za izlaganje u službenim prostorijama“.

  Povodom navoda da je ustupanje statue u suprotnosti sa Zakonom o kulturnim dobrima koji propisuje da se kulturno dobro ne može ustupiti na period duži od šest meseci, da ustupljeno dobro mora biti dostupno javnosti, a da primalac kulturnog dobra mora posedovati uslove za njegovo čuvanje i angažovanu stručnu osobu koja će brinuti o njoj, Ministarstvo kulture i informisanja ističe „da su pomenuti navodi netačni i neistiniti“.

  U saopštenju se dodaje da se ne radi međunarodnoj kulturnoj saradnji, u kom slučaju bi važila odredba za pozajmicu do šest meseci, već „o privremenoj, dugoročnoj pozajmici između dve državne institucije koja je definisana ugovorom“.

  Dodaje se da muzej jeste dužan da muzejske predmete učini dostupne javnosti kroz različite vidove prezentovanja, što podrazumeva da na prvom mestu javnost mora da bude obaveštena o postojanju kulturnog dobra, njegovom nazivu, izgledu, ustanovi u kojoj se čuva, ali da „nijedno delo ne može stalno da bude fizički dostupno širokoj javnosti“.

  Ministarstvo navodi da su, što se tiče odredbe o zaštiti umetničkog dela, uslovi za njegovo izlaganje u zgradi BIA ispunjeni jer „stručno lice, ispred Narodnog muzeja u Beogradu, vrši redovne obilaske, provere i utvrđivanje stanja“.

  Resorni odbor Stranke slobode i pravde (SSP) za kulturu saopštio je da je statua „Miloš Obilić“, koja je od Drugog svetskog rata zauzimala centralno mesto u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, izmeštena bez znanja javnosti u hol zgrade BIA.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE