Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milka Tomić: Rešena da ostvari svoje vizije

  Piše: Tatjana Ostojić

  Oduševljenje što smo Milka Tomić i ja posle dužeg vremena uspele da se vidimo i neizostavno pitanje: „Draga, a šta ima novo kod tebe?“ bilo je dovoljno da se u prijatnom ambijentu restorana Biber MG01, u Novom Beogradu, uz ukusnu hranu i odlično vino raspričamo o novostima koje su obeležile naše živote u poslednjih nekoliko meseci.

  A Milka, partner Micros Group L.D.G, bavi se investicijama i ima čime da se pohvali ovih dana. Kako sama kaže, čini joj se da se sav rad i trud koje je uložila prošle godine, sada vraćaju. „Izgleda da čovek mora da prođe određeni period i da mu se onda otvore sve karte.

  Očekivala sam da će mi 2012. u poslovnom smislu biti odlična, a ispostavilo se da je to bila jedna od lošijih godina u mom poslovanju, zbog neočekivanog ponašanja u određenim strukturama poslovnog sveta. Ali zato, ove godine sve ukazuje na to da ću ubirati plodove svog rada!“ sigurna je Milka. I dok sva ozarena priča o poslovima na kojima trenutno radi, naglašava da će, ako samo deo toga što je pokrenula da se realizuje, biti više nego zadovoljna. U njenoj agendi se nalazi veliki projekat od pre par godina, ’Zlatna obala Sutomore’, gde beleži i prve rezultate, a to je uknjiženje nekretnine u katastre Crne Gore, kojima se zvanično potvrđuje da je Republika Srbija vlasnik. Za investitora iz Rusije, čiji je Milka konsultant, ovo je bilo od izuzetne važnosti. Naime, kako je reč o investiciji vrednoj 11,8 miliona dolara, investitor očekuje potpuno jasnu vlasničku strukturu, poštovanje procedure i, naravno, potpunu bezbednost ulaganja, a potvrda da će svi tereti koji postoje biti regulisani čeka se ovih dana od nadležnih institucija CG.

  „Očekujem da ću do kraja maja znati rezultate ovog posla, što zavisi od kolega iz CG, a odluku očekujem i od Ministarstva energetike Srbije za investiranje u gradnju mini-hidroelektrana, kao i za jednu deonicu Koridora 10. Kod ova dva posla radi se o izuzetno ozbiljnoj kineskoj kompaniji koja spada u red 20 najvećih svetskih kompanija i ponudili smo stoprocentno finansiranje izgradnje deonice Koridora 10“, ozareno priča Milka o poslovnim planovima. Pre sedam godina Milka Tomić je ušla u IT, i među svoje najznačajnije poslovne uspehe ubraja formiranje konzorcijuma sa velikim kompanijama u implementaciji softvera SAP i postavljanje softvera za određene srpske institucije. Trenutno sa partnerima iz Hrvatske radi na projektu Government Services BAS – povezivanje svih ministarstava bez papira u Makedoniji i Crnoj Gori. Međutim, po načinu s koliko energije priča lako se zaključuje da su investicije njena pasija, tako da ne treba da čudi da među svojim poslovnim uspesima izdvaja i privatizaciju hotela Međunarodni omladinski centar u Bečićima, gde je bila konsultant.

  Kao članica Udruženja poslovnih žena Srbije, Srpske asocijacije menadžera, Kluba prvih žena i Momentuma Milka ima želju kako da menja poslovni ambijent Srbije nabolje, tako i  da stvara bolje poslovne prilike za žene.

  „Meni nije teško biti žena u poslu u Srbiji, jer se ja jednostavno borim. Međutim, generalan stav je da ženama nije mesto u TOP biznisu, a posebno u investicijama i IT, kojima se ja bavim, muškarci sebe tu vide kao broj 1“, ističe Milka i dodaje da to vidi kao još jedan izazov da se dokaže. Vidi sebe u svemu tome, pa je samim tim ostvarivo i realno. Istina, potpuno je svesna činjenice da pojedinac ne može sve sam, ma koliko dobar bio i zato insistira na dobrim poslovnim vezama i kontaktima. Najveći osmeh joj je izmamilo pitanje ’Koliko je žena u prilici da izbalansira privatni i poslovni život?’ „Mislim da sam na putu da dokažem da je to moguće. Verujem u ljubav i život bez ljubavi bi bio siromašan, bled. Svi poslovi i novac, bez prave ljubavi nemaju smisla. Za ljubav treba i vera i snaga i energija, kao i da vidite šta želite, baš kao i u biznisu. Mislim da sam na pravom putu da sve složim sa rezultatom za divljenje“, iskrena je Milka.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE