Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nikolić i Putin potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu

  Predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, potpisali su u Sočiju Deklaraciju o stretškom partnerstvu dve države.

  Uoči posete Rusiji, Nikolić je u intervjuu za Itar-tas s rekao da je pred Srbijom i Rusijom nova epoha saradnje koja će pokazati da nijedan cilj nije nedostižan ako se dve zemlje udruže, a da će Deklaracija biti "kruna zajedničkih napora u cilju aktiviranja bilateralne saradnje u svim oblastima".

  Predsednik Srbije očekuje da će potpisivanje sporazuma imati pozitivan uticaj, pre svega, na ekonomsku saradnju Srbije i Rusije i da će dati podsticaj ulaganjima ruskih kompanija u srpsku privredu.

  Iz Kremlja je ranije saopšteno da će ovim dokumentom biti određeni "glavni pravci daljeg razvoja odnosa".

  Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov rekao pred početak susreta Nikolića i Putina, da je taj dokument je pripreman naporno, ali da je sada sve spremno za njegovo potpisivanje.

  Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je za Tanjug da je Deklaracija "obiman dokument koji će biti odraz stremljenja dveju država po pitanju razvoja međusobne saradnje u budućnosti".

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin sastali se u Sočiju, odakle su poručili da odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom i najavili razgovore o važnim zajedničkim projektima dve zemlje.

  "Nadam se da ćemo imati priliku da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i da razmotrimo međunarodne probleme. Naši uzajamni kontakti su u porastu, imamo više zanimljivih projekata i nadam se da ćemo o svemu tome da razgovaramo danas", rekao je Putin prilikom dočeka Nikolića u vili "Bočarov Ručej" u Sočiju.

  Nikolić je ruskom predsedniku zahvalio na odnosu koji ta zemlja ima prema Srbiji i posebno na principijelnom stavu o Kosovu i Metohiji. On je Putina pozvao da do kraja godine, u sklopu priprema za otpočinjanje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju, poseti Srbiju.

  "Kao što i sami ocenjujete naši odnosi su sve bolji i idu uzlaznom linijom. Tome doprinose i naši česti kontakti, ali i veoma česti kontakti naših saradnika. Srbija je izuzetno zadovoljna odnosom Rusije prema njoj. Uvek može biti bolje, ali Srbija je zahvalna Ruskoj Federeciji zato što je u našem problemu na Kosovu i Metohiji na pravoj strani, na strani međunarodnog prava", kazao je Nikolić.

  On je najavio da će na današnjim sastancima biti reči o projektima koji su u toku i koji se očekuju, kao i da će obavestiti ruskog predsednika o toku procesa i trenutnom stanju vezano za KiM.

  "Srbija je u velikim pripremama za otpočinjanje radova na delu Južnog toka kroz Srbiju i bili bismo izuzetno srećni ako biste mogli da posetite Srbiju do kraja godine", zaključio je Nikolić.

  Sastanku dvojice predsednika, trećem po redu otkako je Nikolić izabran za predsednika Srbije, prisustvuju i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, a sa ruske strane šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i Putinov savetnik Jurij Ušakov.

  U delegaciji koju predvodi Nikolić su i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog Milan Bačević, ambasador Srbije u Moskvu Slavenko Terzić i savetnik predsednika Marko Đurić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE