Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Krediti za stan sve SKUPLJI: Oni koji su plaćali ratu 280, sada daju 330 EUR

  Rast kamatnih stopa, posebno euribora poslednjih meseci muči mnoge građane koji su kupili stan na kredit.

  Mnogima koji su odlučili da se zaduže u evrima, mesečna rata porasla je u poslednjih pola godine bar za 50-ak evra, a nekima i više.

  Euribor je kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuje novac, a predstavlja i sastavni deo kamatne stope po kojoj korisnici kredita koji su se odlučili za promenljivu kamatnu stopu otplaćuju svoj dug.

  Stambeni kredit u Srbiji ima oko 150.000 građana i mnogi se već sada pitaju do koliko će povećanje rata ići.

  Stručnjaci ukazuju da rate kredita ne zavise samo od toga da li ste uzeli kredit sa fiksnom ili varijabilnom kamatom, već i od toga koliko je prošlo vremena od kada ste podigli kredit.

  Najviše pogodjeni oni koji su stan kupili nedavno

  Tako recimo, najveće povećanje rata osetili su oni koji su nedavno ili pre nekoliko godina potpisali ugovore sa bankom, dok su manje opterećenje na budžet osetiti oni koji su otplatili većinu kredita.

  Željko J. koji je 2019. godine podigao kredit za kupovinu stana od oko 50 kvadrata u Zemunu kaže da mu je u poslednjih pola godine rata kredita porasla za oko 50 evra.

  “Rata mi je tada kada sam podigao kredit 2019. godine bila oko 280 evra a sada prelazi 330 evra. Varirala je svaki mesec i u poslednih nekoliko meseci krenula je da značajnije raste”, navodi sagovornik.

  Kaže i da sa velikom zebnjom i strahom prati ono što se poslednjih meseci dešava na finansijskom tržištu, naročito sa rastom euribora koji se direktno odražava i u rastu rata za uzete stambene kredite.

  Mnogi razmišljaju o prelasku na fiksnu kamatnu stopu, ali treba videti za koliko je ona viša od varijabilne.

  Stručnjaci ukazuju da je najbolje sagledati ponudu banke.

  Šta savetuju stručnjaci nekome ko sada kupuje stan?

  Nikola Čobić Kreditni savetnik u City expert-u kaže za BIZLife da je u ovako neizvesnoj situaciji teško predvideti koja kamatna stopa je najbolji izbor za kupca.

  “Ako govorimo o varijabilnoj, svi smo svesni trenutne fluktuacije i rasta euribora, a što se tiče fiksne kamatne stope, banke su ih podigle na visok nivo, zbog čega su i one trenutno neisplative”, dodaje.

  Shodno tome, trenutno najbolje rešenje mogla bi biti kombinovana kamatna stopa, gde klijent sa bankom dogovara u određenom vremenskom roku fiksnu kamatnu stopu, nakon čega prelazi na varijabilnu koja će zavisiti od kretanja euribora u tom trenutku, ističe Nikola Čobić.

  Rata kredita zavisi od više faktora. Kao ključni faktor je iznos na koji se podiže kredit, rok na koji se uzima kredit i izbor kamatne stope.

  “S obzirom na to da se prvo vraća kamata, pa glavnica, povećanje kamatne stope najviše utiče na klijente koji su nedavno uzeli kredit. Klijent koji je u završnoj fazi vraćanja kredita, najmanje oseća mesečno uvećanje kamatne stope”, dodaje Čobić.

  Generalno, privredno ekonomski tokovi imaju svoje uspone i padove tokom godina, tako da je teško predvideti kretanje privrede u rokovima u kojima se uglavnom uzimaju stambeni krediti na 20 do 30 godina.

  Stručnjaci procenju da će kamatne rate još neko vreme da rastu.

  Inače euribor je prethodnih deset godina, sve do početka rata u Ukrajini pretrpeo veoma male promene.

  Nedavno je međutim prešao granicu od dva odsto i to je najviše još od 2009. godine.

  Kupovina nekretnina kao masovni trend

  Ipak trend je da svi koji imaju više novca ulažu u nekretnine, odnosno kupovinu stanova i kuća i to za keš.

  Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u drugom kvartalu 2022. nastavljen  je trend rasta cena stanova, i u novogradnji, i u starogradnji, u svim većim gradovima u Srbiji. Najviše se kupuju stanovi u novogradnji.

  Mnogi se dvoume da li u ovom trenutku investirati u nekretnine ili čekati povoljniji trenutak, ali ipak to da li se i kada možemo nadati padu cena nekretnina za sada sa sigurnošću niko ne može da kaže.

  Stručnjaci su mišljenja da do pada u skorije vreme neće doći, kao i da će kamatne stope još neko vreme da rastu.

  Stan u „Beogradu na vodi“ prodat za vrtoglavih 9.115 EUR po kvadratu

   

   

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE