Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Kontranapad“: Drakulić optužio Srbijašume za POSKUPLJENJE peleta

  Vlasnik firme za proizvodnju peleta Bio Energy Point Zoran Drakulić rekao je da Srbijašume duguju toj kompaniji 41.000 kubnih metara drveta za proizvodnju peleta i da je to preduzeće krivo za poskupljenje tog energenta.

  „Srbijašume su nelegalno potpisale ugovore sa većim brojem ‘firmi’, koje ne posluju u drvnoj industriji, da ga dobijaju po zvaničnim cenama od 4.160 dinara po kubnom metru, a proizvođačima peleta preprodaju po cenama i do 9.000 dinara“, rekao je Drakulić agenciji Beta.

  On je, reagujući na tvrdnju v. d. direktora Srbijašuma Igora Braunovića da je taj energent poskupeo na domaćem tržištu zbog toga što su proizvođači, među kojima je Drakulićeva firma, izvezli značajne količine tog energenta, rekao da su cene skočile zbog preprodaje drveta, poskupljenja struje za 55 odsto i proizvodnje peleta u samo u 50 odsto kapaciteta.

  „Odgovorno tvrdim da smo 2021. zadovoljili potrebe svih naših oko 400 kupaca i prodali 80.000 tona peleta“, rekao je Drakulić.

  Braunović je pre dva dana rekao da Srbijašume kasne sa isporukom ugovorenih količina drveta za proizvodnju peleta zbog toga što je Vlada Srbije tek krajem januara usvojila plan poslovanja tog preduzeća, nakon čega se raspisuju tenderi za seču drveta, a da je ove godine bila i duga zima sa snegom, pa je seča mogla da počne tek 1. aprila.

  Braunović manipulacijama štiti svoju poziciju

  Drakulić je naveo da su problemi počeli od decembra 2021. godine, od kada proizvođači peleta rade smanjenim kapacitetom zbog neisporučenog drveta.

  Srbijašume, prema rečima Drakulića, duguju isporuku 20.153 kubna metra drveta njegovoj firmi za 2021. godinu, a ove godine do 27. maja isporučena je 21.000 kubnih metara manje nego što je ugovoreno, dok je samo u maju od ugovorenih 8.415 kubnih metara isporučeno 3.585 kubnih metara.

  Drakulić je ocenio netačnom i tvrdnju da je izvoz peleta poremetio cene na domaćem tržištu, dodajući da je ove godine izvoz višestruko smanjen.

  On je optužio Braunovića „da manipuliše činjenicama u cilju zaštite svoje pozicije“ i da pokušava da iskaže svoju brigu prema kupcima peleta i poremećenom tržištu u 2022. godini.

  „Upravo je Braunović doveo tržište u tu situaciju svojom nestručnošću, neradom i nelegalnim poslovanjem. To je dovelo 86 proizvođača peleta i 40.000 radnika u drvnoj industriji na ivicu egzistencije“, rekao je Drakulić.

  Izvor: Beta

  Foto: Kopaonik biznis forum

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE