Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kompaniji iz Beograda prva dozvola za izdavanje elektronskog novca

  Narodna banka Srbije dala je prvu dozvolu za izdavanje elektronskog novca kompaniji iPay See iz Beograda.

  Kako se navodi, ta kompanija koja je do sada imala dozvolu za pružanje platnih usluga kao platna institucija, sada je postala prva domaća institucija elektronskog novca. „Time je srpsko tržište platnih usluga, prateći savremene tendencije u načinima plaćanja, postalo bogatije za novu vrstu pružalaca platnih usluga“, piše u saopštenju.

  NBS navodi da je to prva institucija elektronskog novca koja može da obavlja poslove u domaćem platnom prometu (plaćanja između rezidenata u Srbiji), jer se servisi stranih institucija elektronskog novca (na primer PayPal, Skrill i Payoneer), u skladu sa zakonom, mogu koristiti samo u platnom prometu sa inostranstvom.

  U početnoj fazi, kako se dodaje, iPay See će izdavati elektronski novac, pre svega, preko mreže distributera čiji će spisak biti objavljen na internet prezentaciji ove institucije.

  Plaćanja elektronskim novcem za kupovinu robe i usluga mogu nesmetano obavljati ne samo građani, već i preduzetnici i firme.

  NBS očekuje da će najkasnije početkom naredne godine ova institucija u sledećoj fazi ponuditi korisnicima uslugu tzv. digitalnog novčanika, odnosno da će omogućiti kreiranje elektronskog novca u potpuno virtuelnom okruženju uvođenjem mogućnosti da se stanje elektronskog novca dopunjuje korišćenjem platnih kartica na internetu ili preko mobilnih aplikacija.

  „Time bi se stvorili uslovi i za neposredna plaćanja elektronskim novcem na prodajnim mestima, pored toga što će već u početnoj fazi biti omogućeno plaćanje u internet prodavnicama“, saopštila je NBS.

  NBS je podsetila da elektronski novac predstavlja potpuno ravnopravnu elektronsku zamenu za novčanice i kovani novac, a obično se koristi za plaćanja putem interneta, aplikacija na mobilnim telefonima, NFC čipa i slično.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE