Koliko je uloga profesora bitna u učenju stranog jezika?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko je uloga profesora bitna u učenju stranog jezika?

  PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

  Veliki broj ljudi za svoje nedovoljno poznavanje stranog jezika krive svoje profesore jezika, iz ranog i kasnijeg školovanja. To ima osnova, jer je njihova dužnost bila da nam osim pravila, prenesu ljubav prema jeziku, ali i načine na koje bi trebalo da učimo jezik dalje.

  Vrlo često ste i sami u prilici da se kritički osvrnete na svoje prve susrete sa stranim jezikom i nađete dosta zamerki. Sve se svodilo na čistu reprodukciju pravila, vokabular se učio isključivo sa prevođenjem i što je najveći hendikep, na časovima se strani jezik nije upotrebljavao.

  Međutim, ima i nas koji smo baš tokom školovanja, a zahvaljujući svojim profesorima, odlučili da se bavimo stranim jezikom. Što znači da pristup nastavi itekako može da odredi ne samo to koliko ćete naučiti, već i vaš kasniji entuzijazam i motivaciju za dalje usavršavanje jezičkih veština. A nemojmo zaboraviti da je učenje jezika dugotrajan proces i da zahteva angažovanje i nakon formalnog sticanja znanja.

  Dakle, ako ste u prilici da sada, nakon dosta godina, opet učite jezik, ne zaboravite da je profesor vrlo bitan faktor koji će odrediti vaše napredovanje. Tako da, nemojte zanemariti uticaj koji profesor jezika može imati i ako ste u mogućnosti da birate, izaberite profesora koji će odgovarati vašem senzibilitetu, ali i koji će precizno razumeti šta su vaši ciljevi za napredovanje.

  Ne postoji idealan profesor koji će odgovarati svima. Ali, postoji idealan profesor za vas. Šta to konkretno znači?

  Ukoliko volite dinamičnost u pristupu, birajte profesora čiji temperament to može da podrži. S druge strane, ako vam odgovara nešto laganiji pristup, morate izabrati takvog profesora, jer ćete u suprotnom izgubiti vreme pohađajući nastavu koja vam ne odgovara.

  Ako pohađate nastavu u školi jezika, nećete biti u mogućnosti da birate profesora. Međutim, možete da se upoznate sa načinom rada odabrane škole. Pored prostora, lokacije, programa i udžbenika, obratite pažnju i na nastavni pristup, koji mora da vam odgovara po skoro svim parametrima.

  Ako birate tutora za privatne časove, pored preporuka, zakažite sastanak kako biste se upoznali sa profesorom, jasno definisali ciljeve, dinamiku rada, ali i to da li ste kompatibilni pri radu.

  Profesor treba da odgovori vašim zahtevima. Ali, ne zaboravite da je profesor taj koji treba da vas na stručan način vodi kroz sam proces učenja i da za to treba da ima potpunu autonomiju. Ne bi trebalo da se mešate u nastavu, već treba da se prepustite stručnom vođenju i da uživate na časovima.

  Ako ste u grupi onih koji već gaje ljubav prema stranim jezicima, onda znate koliko je ta sposobnost izražavanja misli i osećanja na nekom drugom jeziku, veličanstvena. Ako niste, onda pod hitno treba da počnete da uživate u tome, a jedino vam odgovarajući profesor to može omogućiti. Ili profesorka, da se razumemo.

  Keep calm and love your English teacher!

  Ako želite da vaš engleski bude još bolji kontaktirajte Mariju putem maila marija.zivanovic@bizlife.rs

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE