Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, kreditni rejting

  Ko od ministara i direktora javnih preduzeća u Srbiji najviše zarađuje?

  Slučaj v.d. direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka kome je, prema nalazima državnih revizora, ovo preduzeće u 2021. godini isplatilo 194.000 više od zakonom propisane maksimalne zarade, pokrenulo je pitanje transparentnosti i primanja javnih funkcionera.

  Ko su ministri i direktori javnih preduzeća sa najvišim primanjima i odakle potiče novac koji se u nekim slučajevima meri desetinama hiljada evra – mesečno?

  Prema registru javnih funkcionera koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije, na osnovu broja i visine primanja, kao i posedovanja pokretne i nepokretne imovine, na listi najplaćenijih funkcionera kojima se iz javnih sredstava isplaćuje najviše novca specijalno mesto svakako zauzima direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Njegova primanja na mesečnom nivou iznose blizu četiri miliona dinara, što je oko 34.000 evra, prenosi list Danas.

  Među istaknutim zvaničnicima sa najvećim primanjima, iako ni blizu Bajatovićevom rekordu, izdvaja se ambasador Srbije u Americi Marko Đurić, koji je na ovo mesto postavljen pre dve godine.

  Njegovo mesečno primanje iznosi 5.860 američkih dolara, što, na osnovu dnevnog kursa, čini 673.665 dinara.

  Ovo je, ujedno, jedino prijavljeno primanje bivšeg direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji nije ubeležio ni bilo kakvu pokretnu i nepokretnu imovinu.

  Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je „tik“ uz Marka Đurića sa platom od skoro 650.000 dinara mesečno.

  Osim toga, Agenciji za borbu protiv korupcije prijavila je četvorosoban stan i automobil.

  Među najbolje plaćenima je i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji dobija skoro 466.000 dinara mesečno, a samo malo manje – 450.715 dinara prima Republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja obavlja i funkciju predsednice Državnog veća tužilaca, za šta joj se kvartalno isplaćuje oko 50.000 dinara.

  Ukupan mesečni priliv od skoro 440.000 dinara za obavljanje više funkcija ima i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

  Osim direktorske funkcije RZS-a za koju prima platu od 228.000 dinara, Kovačević je član Saveta guvernera Narodne banke Srbije, za šta mu se isplaćuje 174.000, kao i član Republičke izborne komisije. Članstvo u RIK-u na mesečnom nivou doprinosi njegovim primanjima za 37.000 dinara, piše „Danas“.

  Poverenik za informacije od javnog značaja Miloš Marinović mesečno zarađuje 279.000 dinara. Iako se u javnosti funkcije Ombudsmana i Poverenika za informacije od javnog značaja često doživljavaju kao jednako odgovorne, to se ne bi moglo zaključiti iz plate propisane za njihovo obavljanje, s obzirom na to da zaštitnik građana Zoran Pašalić prima duplo veću zaradu od Marinovića.

  Samo dve hiljade nižu platu od poverenika ima ministarka za rad i zapošljavanje dr Darija Kisić Tepavčević.

  Upadljivo je da za obavljanje ministarske funkcije, kako je navedeno na sajtu, ne prima ni dinar nadoknade. Umesto toga, zaradu ostvaruje na osnovu članstva u Upravnom odboru Fonda za razvoj, kao i na osnovu naučnog rada i vanredne profesure na Medicinskom fakultetu u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici.

  Slična je situacija i sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom koji, osim plate od 88.000 dinara koju dobija za mesto hirurga u Kliničkom centru Srbije, ne ostvaruje nikakvu zaradu za ministarsku funkciju, iako je ministarska plata značajno veća od ove prijavljene.

  Gotovo istu zaradu od 225.000 dinara dele v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je, na osnovu odluke Saveta ministara, na korišćenje dobio kuću od 310,13 kvadratnih metara.

  exit

  Zanimljiv je i podatak da potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nema prijavljenih prihoda po osnovu javnih funkcija, pri čemu je osim što je ministarka ujedno i članica Upravnog odbora Fonda za razvoj, kao i Saveta poslodavaca Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

  Iako se ne navodi na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, ministarka Mihajlović redovna je profesorka na Geoekonomskom fakultetu Megatrend Univerziteta, gde se može pretpostaviti da ipak prima platu.

  Revizori utvrdili: Zoran Drobnjak dobijao veću platu od zakonom dozvoljene

   

   

  Izvor: Danas

  Foto: Beta/Miloš Miškov, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE