KO će da plati Maji Adrovac devet meseci ležanja u pritvoru?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  KO će da plati Maji Adrovac devet meseci ležanja u pritvoru?

  Piše: Milenko Vasović

  Šta povezuje Maju Adrovac i srpske poreske obveznike. Povezuju ih jedne velike makaze kojima će Maja kao ovčice ošišati ove druge. Ako se njen sudski postupak  okonča, onako kako je započeo, ispašće da je nedužna provela tolike dane u pritvoru. A dane bezrazložnog tamnovanja platićemo mi, poreski obveznici.

  Devet meseci je provela Maja Adrovac na zatvorskoj hrani dok su je pojedini tabloidi razvlačili kao lice koje je pomagalo pri pokušaju ubistva Milana Beka.

  Kako je moguće da neko provede toliko vreme u pritvoru osumnjičen za tako teško  krivično delo, a da na kraju sud kaže “nema dovoljno dokaza”.  Jeste da sud i tužilaštvo ne gledaju baš kroz iste naočare, i ne treba,  ali ovde ima mnogo otvorenih pitanja.

  Prvo, zašto  tužilaštvo ne odustane od optužnice kada uvidi da su tanki sa dokazima? Treba li nabrajati sve slučajeve ili se samo setiti nekih poput onog oko nabavke vakcina protiv svinjskog gripa. Naručioce posla nisu smeli da diraju pa su dve žene strpali u pritvor da narodu zamažu oči. Sad protiv njih nemaju dokaze ali tvrdoglavo insistiraju na optužnici. Nije sramota priznati promašaj, ima toga u svakom poslu.

  Drugo, zašto se tužilaštvo toliko grozničavo drži pritvora, kao da tom dužinom  prikrivaju nečiji nerad. Obrazloženje “da okrivljeni ne bi uticao na svedoke” više liči na paravan iza koga se krije nešto drugo nego stvarni razlog. Uostalom, zar nismo videli i na slučajevima iz Haga da se i iz pritvora može uticati na svedoke i to u toj meri da se svedoci ućutkaju za sva vremena.  Ima sličnih  primera i u Srbiji.

  Stiče se utisak da se neke optužnice namerno pišu bez dovoljno dokaza  da bi na sudu i bile odbačene. E sad, pitanje je da li bi to bilo tako kada bi, na primer, oštećeni mogao delom da se naplati i od samog tužilaštva. Kada bi im plate zavisile od toga koliko im optužnica prođe, odnosno padne na sudu.

  Pravo je Maje Adrovac, ako je sud konačno oslobodi optužbi, da naplati svaki sekund proveden u zatvoru. Da naplati svaku muku i poniženje, nanetu njoj i njenoj porodici, da urniše tabloide koji su je osudili i pre suda.

  Ali vratimo se opet na početak priče, zašto tužilaštvo i sud toliko insistiraju na dužini pritvora. Šta se time postiže? U konkretnom slučaju Maje Adrovac nije postignuto ništa, ni u mnogim drugim, takođe. Ali na pojedinačnom planu mnogi nevini ljudi su uništeni, zdravlje im je urnisano, životi takođe, porodice osramoćene.Vodi li iko o tome računa.

   I uništene pojedinačne sudbine i pojedinačne bolesti u krajnjem imaju širi društveni kontekst i cenu. One makaze za šišanje državne kase u ruke Maje Adrovac staviće tužioci i sudije, upravo oni koji iz te kase hleba jedu i čiji je posao između ostalog da o njoj brinu.

  Ko će sledeći držati makaze?

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE