Kineske fabrike rade 24/7: Narudžbine RESPIRATORA od Milana do Njujorka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kineske fabrike rade 24/7: Narudžbine RESPIRATORA od Milana do Njujorka

  Oko 40 minuta vožnje istočno od prestonice Kine, kompanija Peking Aeonmed radi 24 sata dnevno od 20. januara.

  Nakon što je pre dve nedelje zadovoljila potrebe sopstvene zemlje, njene fabričke linije rade po narudžbinama iz inostranstva kako bi se proizveli preko potrebni respiratori. U tri smene, sa čak i istraživačko-razvojnim osobljem na proizvodnoj liniji, mašine kompanije neprestano rade.

  “Bukvalno ne postoji zemlja na svetu koja trenutno ne želi da kupi respiratore iz Kine.” rekao je Li Kai, direktor kompanije Peking Aeonmed:

  „Čekaju nas desetine hiljada narudžbina. Pitanje je koliko brzo ih možemo napraviti.”

  Porudžbine od Milana do Njujorka

  Kako broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u svetu dostiže 15.000, lekari od Milana do Njujorka su u očajničkoj potrazi za respiratorima. U teškim slučajevima, dostupnost respiratora koji omogućava pacijentu obolelom od Covid-19 da diše, može odrediti razliku između života i smrti.

  Krajem prošle nedelje, guverner Njujorka Endrju Kuomo rekao je da će državi, koja ima oko 5.000 do 6.000 respiratora, možda trebati čak 30.000.

  Procena strunjaka je da bi SAD-u bilo neophodno 960.000 respiratora za pacijente obolele od Covid-19, ali da država ima samo oko 200.000.

  U Italiji, zemlji sa najvećim brojem smrtnih slučajeva od pandemije, nedostatak respiratora primorao je lekare da vrše trijažu, odnosno da na aparat priključuju pacijente po prioritetu.

  Narudžbine stižu iz više desetina zemalja, od kojih mnoge iznajmljuju avione ili koriste vojne avione za preuzimanje aparata. Aeonmed, međutim, nije jedina kineska kompanija koja se bori sa vremenom kako bi napravila respiratore.

  “Sve fabrike respiratora u Kini dostigle su svoj maksimalni kapacitet, u potpunosti zauzete stranom potražnjom”, rekao je Vu Čuanpu, direktor lanca snabdevanja na Vedeng.com, jednoj od glavnih platformi u Kini koja povezuje dobavljače i kupce medicinske opreme.

  Direktiva: Punim kapacitetima do maja

  Prema njegovim rečima, fabrike su dobile direktivu da rade punim kapacitetom do maja. “Vedeng i dalje dobija više od 60 do 70 novih porudžbina svakog dana, a svaka zahteva stotine ili hiljade pomenutih aparata”, dodao je.

  Respiratori pumpaju kiseonik u pluća i uklanjaju ugljen dioksid iz tela. Mnogim pacijentima, zaraženim koronavirusom, je aparat izuzetno potreban jer im nivo kiseonika u krvi naglo pada, što može prouzrokovati oštećenje organa i biti potencijalno opasno po život.

  Potražnja respiratora je toliko velika da je američki predsednik Donald Tramp dao proizvođačima automobila zeleno svetlo da rekonfigurišu svoje pogone za izradu mašina. Ford Motor Co., General Motors Co. i Tesla Inc. su neki od njih.

  Međutim, za razliku od maski, gde kompanije mogu brzo da povećaju proizvodnju, proširenje proizvodnih linija za proizvodnju respiratora zahteva mnogo više vremena i mnogo više resursa, što uključuje i obuku osoblja.

  Dramatično povećanje potražnje za mašinama je u velikoj suprotnosti s njihovim potrebama u uobičajenim vremenima. Bolnice obično imaju nekoliko desetina aparata koji su potrebni samo za kritične slučajeve. Sada će im možda trebati za svaki krevet u njihovim odeljenjima intenzivne nege.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife/ Bloomberg

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE