Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako su evropski zakonodavci zamislili EU bez plaćanja roaminga?

  Evropska komisija predlaže da se mobilni telefoni u evropskom inostranstvu bez plaćanja roaminga mogu koristiti najviše 90 dana godišnje, s time da jednokratni boravak izvan domaće mreže ne sme biti duži od mesec dana.

  U junu 2017. potpuno se ukida roaming za telefoniranje, slanje SMS poruka i za prenos podataka. Međutim, kako bi se telekomunikacioni operateri zaštitili od moguće zloupotrebe, Evropska komisija predložila je pravila, o čemu će raspravljati države članice, a konačna odluka predviđena je za decembar ove godine.

  Jedan od primera moguće zloupotrebe jeste da neko sklopi pretplatnički ugovor u zemlji članici u kojoj je to puno jeftinije, a mobilni telefon se koristi celo vreme u drugoj zemlji članici gde je to puno skuplje.

  Drugi primer je da neko potpiše ugovor prema kojem može ostvariti prenos podataka do 1 GB, a onda ode u drugu zemlju i surfuje neograničeno.

  Komisija je nakon javne rasprave predložila da se bez plaćanja naknade za roaming može gostovati u drugoj mreži najviše 90 dana godišnje, ali jednokratni boravak u gostujućoj mreži može najduže trajati 30 dana. To bi, prema Komisiji, trebalo biti dovoljno za odlazak na godišnji odmor i povremena putovanja unutar EU-a, a da putnici to ne osete na svojim računima.

  Za građane koji žive u pograničnim zonama, na primer rade u Luksemburgu, a žive u Belgiji, neće vrediti rok od 90 dana, pod uslovom da se svakodnevno spajaju na svoju domaću mrežu.

  Nakon isteka predviđenih rokova, operateri će moći naplaćivati roaming i to 4 evrocenta za minutu razgovora, jedan cent za SMS i 0,85 centi za MB, prenosi Seebiz.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE