Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ukidaju povrat PDV za bebe, a koliko će povećati dodatak?

  Ukidanje povraćaja PDV na hranu i opremu za bebe, nadležni vide kao praktičan, olakšavajući potez, kako za poreznike, tako i za roditelje, jer će se, kako kažu, taj novac vratiti kroz veći roditeljski dodatak. Međutim, koliki će biti taj dodatak?

  Ukidanje povraćaja poreza na dodatnu vrednost za bebe, kao jedne od mera koje su dogovorene sa Međunarodnim monetarnim fondom, ni u kom slučaju ne predstavljaju opterećenje za nove roditelje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Zahvaljujući izmenama „više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje“, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se i da će „prednost ovakvog socijalnog pristupa biti i činjenica da od sada roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od strane Poreske uprave, već će im novac jednokratno biti uplaćen na račun“.

  „Na novac se neće čekati kao što je to bila procedura do sada, već će novac dobiti odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka“, navelo je Ministarstvo finansija. Objašnjava se i da je osnovni cilj „ravnopravan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu“.

  Ipak, ostaje pitanje koliko će biti povećanje roditeljskog dodatka, odnosno da li će on adekvatno „popuniti“ manjak u porodičnom budžetu koji će ostati nakon plaćenog PDV.

  Naročito imajući u vidu da je roditeljski dodatak jednokratna mera (iako se u slučaju više od jednog deteta isplaćuje na rate), dok pravo na povrat PDV od opreme i hrane za bebe ima nešto trajniji efekat, s obzirom na to da se hrana, a posebno oprema, koriste duže od jedne godine starosti deteta.

  Povećanje tri do četiri puta manje od povrata PDV?

  Jedna tročlana porodica je za prvo dete, nakon šest meseci od rođenja, na ime povrata PDV dobila blizu 10.000 dinara. U taj iznos su, kao veće stavke, uračunata kolica od 20.000 dinara, krevetac od oko 13.000 dinara.

  Sve ostalo su sitniji troškovi, poput hrane za bebe i pelene, ali kad se sve saberu, i tu se lepo uštedi od povrata PDV. Treba napomenuti, da ovde nisu uračunate i još neke nezanemarljive stavke, kao što je auto sedište (oko 10.000) ili prenosivi krevetac (oko 5.000 dinara).

  Ista porodica je na ime roditeljskog dodatka dobila 38.000 dinara, a prema računici Blica, roditeljski dodatak bi za svu decu bio povećan za oko 4.000 dinara.

  Naime, prema podacima Poreske uprave, iznos refundacije PDV za bebe u 2016. godini je 241.250.311 dinara. Kada se ova cifra podeli sa 60.000, za koliko se dece trenutno u Srbiji isplaćuje roditeljski dodatak, ispada da će dodatak za svako dete biti veći za 4.000 dinara.

  Roditeljska udruženja skeptična

  Dragana Soćanin, predsednica Udruženja Roditelj, kaže da je ceo ovaj predlog nejasan kao i da je pobrkano više stvari. Osnovno pitanje je da li će povećanje roditeljskog dodatka nadomestiti ukidanje PDV.

  „Mislim da su potpuno pomešali dve mere, jer je povraćaj PDV uveden za smanjenje ekonomske cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak usmeren na populacionu politiku. Mislim da je poenta da se donesu adekvatne mere podrške roditeljima, ali da se ne uskraćuje ono što već postoji.“

  Sada će jedna mera isključivati drugu, a trebalo bi da opstanu obe. Nadam se samo da ovim miksovanjem neće uskratiti pomoć porodicama sa najmanjim prihodima. Roditelji koji su se javljali ovom udruženju bili su zadovoljni povraćajem PDV, nekima je vraćeno od 10.000 pa do 16.000 dinara, objašnjava Soćanin.

  Roditeljski portal Bebac je povodom najave da će se ukinuti povraćaj PDV na dečiju hranu i opremu, da je time država pokazala da joj nije stalo do osnovnih potreba desetine hiljada porodica i zatražila od države da u potpunosti ukine PDV na opremu i hranu na bebe.

  Ako je država htela da bude „praktična“, odnosno da olakša i poreznicima i roditeljima, može se postaviti jednostavno pitanje zašto onda stvarno ne ukinuti ovaj PDV, osim ukoliko roditeljski dodatak povećaju za pomenutih 10.000 ili 16.000 dinara.

  Izvor: BIZLife, Blic, N1, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE