Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako razgovarati sa decom o epidemiji COVID-19

  Pandemija COVID-19 trenutno veoma brine većinu ljudi. Ali, vesti koje kruže svuda okolo mogu biti posebno zastrašujuće za najmlađe. Kako roditelji da pomognu svojoj deci da se izbore sa svojim strahovima, a da pri tome budu svesni i upozoreni na situaciju?

  Evo kako stručnjaci savetuju roditelje da pristupe temi epidemije COVID-19 i razgovaraju sa svojom decom o potencijalnim rizicima.

  Razmislite da li treba ili ne širiti temu

  Za decu koja su već pokazala zabrinutost, roditelji bi trebalo da se stave na raspolaganje kako bi im pomogli da se izbore sa tim strahovima. Međutim, da li bi trebalo pokrenuti temu ako dete još nije pokazalo strah?

  Stručnjaci za mentalno zdravlje i psihoterapeuti kažu da bi roditelji trebalo da budu svesni da njihova deca možda razmišljaju o toj temi, čak i ako o njoj ne govore.

  Idealno je da imate otvorenu komunikaciju sa njima, tako da vas mogu pitati sve što ih zanima i možete ih dodatno informisati  ako smatrate da je to potrebno i korisno.

  Važno je da i sami razumete rizike

  Pre nego što sa decom razgovarate o tome šta su možda videli na vestima ili čuli od svojih vršnjaka, roditelji bi trebalo da se uvere da prvo razumeju situaciju u vezi sa virusom.

  Doktori kaži da bi roditelji trebalo da informišu svoju decu da je u ovom trenutku poznato da je to respiratorni virus i da bolest može biti asimptomatska (bez simptoma), ili da ima blage simptome.

  Mogu i da koriste primer upoređivanja sa drugim virusima, poput gripa, i razgovaraju o tome kako je higijena ruku najvažnija stvar u sprečavanju virusa.

  Važno je da uče svoju decu da peru ruke 20 sekundi nakon korišćenja kupatila, pre jela i nakon dolaska u kuću, kao i da izbegavaju da dodiruju usta, oči i nos.

  Važno je nastaviti otvorenu komunikaciju

  Roditelji bi trebalo da slušaju strahove svoje dece, a ne da ih odbacuju, a to se može postići vežbanjem aktivnog slušanja. Drugim rečima, posvetite svojoj deci svu svoju pažnju i pomozite im da naglas iskažu svoja osećanja.

  Naravno, to zahteva upravljanje i sopstvenim strahovima oko bolesti. Zato je bitno edukovati se oko trenutnih dešavnja i kako se najbolje zaštititi.

  Vaši lični strahovi mogu uticati na vašu decu. Kada su roditelji uznemireni, njihovo dete će osetiti tu anksioznost i samo će postati anksiozni, bez obzira što odrasli misle kako je dobro maskiraju ili skrivaju.

  Zato razgovarajte o tim strahovima, oslonite se na podatke i pokušajte da ih ublažite koliko je to moguće i ne bojte se da isključite vesti ako je neophodno.

  Ponekad je u redu distancirati se od aktuelnog stanja u korist vašeg mentalnog zdravlja i zdravlja vašeg deteta.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE