Kada stičemo KOLEKTIVNI IMUNITET? Janković: 95%; Tiodorović: 70% - kome verovati?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kada stičemo KOLEKTIVNI IMUNITET? Janković: 95%; Tiodorović: 70% – kome verovati?

  Iako je u danu za nama bilo 376 novozaraženih, dan pre još stotinu manje, epidemilog Branislav Tiodorović upozorava da se to ne dešava toliko brzo kao što se očekivalo. Svi podaci se kreću u dobrom smeru ali cilj nam je da se spustimo ispod 100 infekcija dnevno i približimo broju od 60 do 70 odsto imunizovanih građana, naglašava Tiodorović.

  Epidemilog Branislav Tiodorović kaže za RTS da je došlo je do tendencije začajnog pada novozaraženih. Ipak, upozorava da se to ne dešava toliko brzo koliko se očekivalo i da virus i dalje cirkuliše među onima sa slabijim imunitetom.

  Ponavlja da je lek za to vakcinacija.

  “Sada je trenutak da se pojača rad na vakcinaciji, da se obuhvati što veći broj mladih i sredovečnih za što kraće vreme, a sa druge strane da sve mere sprovodimo što jednostavnije kako bismo se pripremili za normalan život u naredna dva-tri meseca”, navodi Tiodorović.

  Potrebno 60-70% vakcinisanih

  Na pitanje kako mogu da utiču na epidemijsku situaciju oni koji se sa puta iz inostranstva vraćaju zaraženi, čak i oni koji su primili obe doze vakcine, Tiodorović kaže da se prema njima mora nastaviti primena zdravstvenih mera.

  Uzrok što se neki vraćaju zaraženi Tiodorović vidi u tome što nevakcinisani za put prilažu negativni pi-si-ar test star 72 sata. „Ako takva osoba boravi na putu sedam ili 14 dana, to su rizici za inficiranje. Povratinci će morati da se kontrolišu pa će zato kovid ambulante koje rade u prilično redukovanom režimu i dalje biti u pogonu“, naglašava Tiodorović.

  Ukazao je da se neće insistirati da oni koji su kontraindikovani da se vakcinišu, ali će morati da prilažu negativni pi-si-ar test.

  Na pojedine tvrdnje da je za kolektivni imunitet potrebno 90 do 95 odsto vakcinisanog stanovništva, Tiodrović kaže da epidemiolozi računaju da je za to potrebno 60 do 70 odsto računajući i one koji su preležali bolest i imaju dobar titar antitela.

  Kao primer za to naveo je Maltu i Izarel a da je na putu za to i Velika Britanija. Ako budemo odgovorni i vakcinisali sve mlade imaćemo sigurniju situaciju, navodi Tiodorović.

  Naglašava da je cilj da se spustimo na ispod 100 infekcija dnevno i do pomenutih 60 do 70 odsto imunizovanih. Rok za ukidanje mera uzet je 21. jun kao Dan muzike. Ako se sve lokalne zajednice potrude da se postignu zacrtani rezultati, ukidanje mera mogli bismo da pomerimo i na polovinu juna, zaključuje Tiodorović.

  Podsetimo, pomoćnik direktora Kliničkog centra u Nišu, profesor doktor Radmilo Janković izjavio je da je da se imunitet ne postiže sa 50 odsto vakcinisanih, već da je neophodno 90 do 95 odsto.

  Kako je naveo, samo tada možemo biti sigurni da će biti pojedinačnih slučajeva.

  “Imunitet se ne postiže sa 50% vakcinisanih, virus će se sigurno vratiti”

  Izvor: BIZLife/RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE