Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kad bi u Leskovcu živeli sa beogradskom platom

  Najjeftinije svakodnevne namirnice i usluge u Srbiji su u Leskovcu, Novom Pazaru i Zrenjaninu, a najskuplje su u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, pokazalo je istraživanje Blica.

  Blic je u 12 gradova sproveo anketu cena najosnovnijih, ali i nešto luksuznijih proizvoda i usluga. Ispostavilo se da građani najviše toga po najnižem trošku mogu da priušte u Leskovcu, Novom Pazaru i Zrenjaninu, dok su očekivano na najvećem „iskušenju“ novčanici stanovnici Beograda, Novog Sada, ali pomalo iznenađujuće i Kragujevca.

  Činjenica je da su u gradovima gde su zaposlenost i prosečna plata manje i troškovi života niži i do 30 odsto. Nije isto imati mesečno 500 evra u, recimo, Vladičinom Hanu i Beogradu, ističe Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka.

  Ekonomisti se slažu u oceni da je i ovo istraživanje pokazalo nepokolebljive zakone tržišta. Najtragičnije je što su niske cene u gradovima u unutrašnjosti posledica siromaštva, a ne obilja ponude, kaže ekonomista Danilo Šuković.

  Ipak, Šuković ističe da je pitanje da li se nekom sa prosečnom republičkom platom više isplati da živi na jugu Srbije nego u Beogradu.

  Nije sve u osnovnim namirnicama, naročito kad se radi o mladima. Ukoliko mu ta sredina ne pruža mogućnost društvenih i kulturnih sadržaja kako bi se edukovao i dalje napredovao, onda mu jeftinoća ništa ne znači. Obrazovanje danas predstavlja kapital podjednako značajan kao novac, objašnjava Šuković.

  Istraživanje je obuhvatilo neke osnovne proizvode i usluge koje koristimo gotovo svakodnevno, od sitnih poput kafe, do onih egzistencijalnih, kao što je rentiranje stana.
  Primera radi, kafa u centru Beograda košta oko 150 dinara, dok je isti napitak u Leskovcu 90 dinara. Juneć but u prestonici staje 750 dinara, naspram 550 dinara koliko košta u Novom Pazaru.

  Kirija za dvosoban stan u centru Beograda iznosi oko 31.000 dinara, skoro tri puta više od rentiranja iste nekretnine u Leskovcu, gde je kirija 12.300 dinara. Taksi u Smederevu je i više od tri puta jeftiniji od beogradskog.

  Detaljne odnose cena po gradovima u Srbiji, kao i ukupnih troškova i prosečnih plata, možete videti OVDE.

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Komentari

  • 39laki77

   Нисте радили истраживање у Смедеревској Паланци. Мислим да би потукли Лесковац.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE