Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Jošinori Ohsumi dobitnik Nobela za medicinu

  Japanski molekularni biolog Jošinori Ohsumi ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije, saopštio je žiri za dodelu te prestižne nagrade.

  „Genetske mutacije mogu izazvati oboljenja, a proces autofagije sadržan je u mnogim bolestima, poput raka i neuroloških stanja“, navodi se u obrazloženju žirija.

  Koncept autofagije otkriven je 60-tih godina prošlog veka, kada su naučnici proučavali spajanje ćelijskih komponenti sa organelom lizozomom i recikliranje nastalog sadržaja, naveo je Nobelov komitet Insituta Karolinska koji je dodelio nagradu.

  Fenomen autofagije ostao je uglavnom nepoznanica do početka Ohsumijevih istraživanja 90-tih godina i njegovih „briljantnih dostignuća“ u identifikaciji autofagičnih gena i dokaza da slični mehanizmi deluju i u ljudskom telu, dodaje se u obrazloženju Komiteta.

  Ohsumi je rodjen u Fukuoki 1945, a doktorirao je 1964. na Univerzitetu u Tokiju i tri godine je radio na Univerzitetu Rokfeler u Njujorku, nakon čega se vratio u Tokio i osnovao sopstvenu laboratoriju.

  Od 2009. godine radi kao profesor na Tehnološkom institutu u Tokiju.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP Akiko Matsushita

  What's your reaction?

  Komentari

  • Branka Gostović

   DRAGO mi je i ČESTITAM naučniku JOŠINORI OSHUMI i JAPANU sa posebnim poštovanjem. Ovo je napisala obična gragjanka Srbije koja je imala sreću da upozna tu divnu prijateljsku zemlju i taj narod još pre pola veka sa folklornim ansamblom AKUD Branko Krsmanović.Branka Gostovic

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE