Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Je l’ živimo na Menhetnu ili u BG-u?“: Šta je uzorkovalo DINAMIČNOST na tržištu nekretnina?

  „Kao da živimo na Menhetnu, a ne u Beogradu“.

  Ovo je rečenica koju ste verovatno više puta u poslednjih godinu dana čuli, od komšija, rođaka, prijatelja. I ne možemo reći da nema smisla. Cene zakupa i kvadrata otišla su u „nebesa“, a tome najsnažnije svedoče građani prestonice.

  Sve je ovo, očekivano, posledica rata koji je odvija u Evropi. Premda su, kako navode stručnjaci za nekretnine, Rusi prestali da dolaze u Srbiju, cene su i dalje ostale visoke, a analize pokazuju nedvosmislen porast aktivnosti u svim segmentima industrije nekretnine.

  Šta je u protekloj godini uzorkovalo dinamičnost na tržištu i kakve su projekcije za godinu pred nama, pitali smo Bojana Jevtića, country menadžera konsultantske kompanije Coreside Savills.

  „Ne neophodno dugoročno održiv efekat“

  Kako istiće Jevtić, najočigledniji, ali „ne neophodno i dugoročno održiv efekeat“ ogleda se u porastu tražnje u određenim segmentima tržišta nekretnina.

  „Stambeni deo je zabeležio najveći porast cena ne toliko u smislu kupoprodaje koliko u pogledu izdavanja stambenog prostora, što je direktan efekat velikog priliva rezidenata iz Ruske Federacije. U nešto manjoj, ali ne i zanemarljivoj meri, dolazak velikog broja ruskih državljana uticao je i na porast tražnje kancelarijskog prostora, i povratak stope dostupnog prostora na rekordno nizak nivo iz perioda pre krize izazvane COVID-om“, navodi Jevtić za BIZLife.

  Ovome u korist ide podatak Agencije za privredne registre, prema kojem je u Srbiji u 2022. godini osnovano 1.020 privrednih društava u ruskom vlasništvu. To je desetostruko više u odnosu na prethodnu godinu, kada su bila osnovana 82 privredna društva. Osnovna delatnost većine firmi je usko vezana za informacione tehnologije.

  Gde se očekuje rast?

  Kako navodi Jevtić, Srbija je zadržala dobar kreditni rejting na nivou BB+, na korak do investicionog a činjenica da je započet veliki broj projekata izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije rezultiraće uvećanjem tržišta kancelarijskog prostora, logističkih nepokretnosti i tržište maloprodajnog prostora.

  „Projekti sa očekivanim završetkom tokom 2023. godine uvećaće tržište kancelarijskog prostora za više od 200.000 m², tržište logističkih nepokretnosti za više od 400.000 m², a tržište maloprodajnog prostora za više od 50.000 m²“.

  Energetska efikasnost u starim zgradama

  Zakupci najviše, prema njegovim rečima, traže da stacioniraju svoje poslovno sedište u zgradama koje prate neophodne standarde i sertifikovane su nekim od dva najpriznatija svetska sertifikata LEED ili BREEAM, što posledično dovodi do toga da investitori razmatraju primenu ovih standarda u svakoj fazi – od due diligence-a, preko procesa izgradnje objekta, te njegovog daljeg izdavanja i upravljanja.

  „Dok energetska efikasnost i ugljenična neutralnost polako postaju standard za nove zgrade, biće zanimljivo videti kako će se dalje rešavati pitanje energetske efikasnosti u starijim zgradama“.

  Industrijski segment

  Jevtić navodi da industrijski segment takođe karakteriše velika potražnja, kao nedovoljna dostupnost modernih logističkih prostora i adekvatnih placeva.

  „Kada uzmemo sve ovo u obzir, zajedno sa ekonomskim faktorima koje smo već pominjali, rast cena je neminovan. Ono što bi trebalo istaći je da industrijski segment i dalje ostaje najrezistentinji i najperspektivniji deo tržišta, čemu svedoči i ulazak međunarodnih kompanija na tržiste poput Besica, VG parks, uz konstantnu ekspanziju CTP-a“.

  Kada je u pitanju maloprodajni segment tržista, ono što je primetno je da su investicije u tržne centre usporile, pre svega jer je ponuda je zadovoljavajuća. Postoji veliko interesovanje za razvoj retail parkova po manjim gradovima poput Kikinde, Novog Pazara i Loznice, kao i u manjim mestima kao što su Ub, Vrbas i Aranđelovac, smatra country menadžer konsultantske kompanije Coreside Savills Bojan Jevtić.

  Coreside Savills – u samom vrhu posredovanja u izdavanju prostora

  Ova kompanija inače u 2022. godini beleži skoro tri puta veći rast prihoda u odnosu na 2021. godinu, uz šest puta veću profitabilnost, zahvaljujući posvećenosti i timskom radu naših zaposlenih, kako nas izveštava Jevtić.

  „Ovim rezultatima doprineli su veliki napori, koji su Coreside Savills svrstali u sam vrh tržišta u pogledu posredovanja u izdavanju prostora u kancelarijskom segmentu“.

  Najznačajnija transakcija koja je obeležila 2022. godinu za Coreside Savills bila je izdavanje 9.000 kvadratnih metara u Airport City-ju gde je svoje poslovanje pozicionirala Kuehne+Nagel Global Services, jedna od vodećih svetskih logističkih kompanija.

  „Kako je Coreside Savills opravdao sva očekivanja zakupca u vidu vrhunske usluge, brzine i ekspertize, saradnju smo nastavili i na polju upravljanja projektom opremanja poslovnog prostora. Izdvojio bih i britansku IT kompanija Hyperoptic, koja je zakupila 5.000 kvadratnih metara u poslovnoj zgradi BIGZ koja je u završnoj fazi renoviranja i koja je će biti spremna za nove zakupce na više od 40,000 m2“.

  Planovi za dalje su im, navode razvoja segmenta kapitalnih investicija, koji je u Srbiji još uvek u povoju, uporedo sa svim drugim pomenutim segmentima koji su na našem tržištu daleko razvijeniji, kao i na razvoju tima, jer je „tim stub svakog poslovanja“, zaključuje Jevtić.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE