
„Iskusni podrumar“ – Vinski priručnik star više od 240 godina
„Iskusni podrumar“ Zaharija Orfelina, objavljen 1783. godine u Beču, predstavlja prvo poznato delo o vinu na srpskom jeziku i jedno od najznačajnijih dela srpske enološke i agronomske literature.
Orfelin, istaknuti srpski književnik, istoričar, prosvetitelj, graver i kaligraf, u ovom delu je sistematizovao znanja o vinogradarstvu, proizvodnji i čuvanju vina, kao i o upotrebi vina u svakodnevnom životu tog doba.
„Iskusni podrumar“ sadrži stotine recepata za spravljanje biljnih vina, raznih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka, kao i lekovitih pripravaka. Knjiga detaljno opisuje metode i vreme berbe i sušenja lekovitih biljaka, te korisnost i lekovitu vrednost složenih preparata napravljenih od preko 200 domaćih i egzotičnih lekovitih i aromatičnih biljaka. Posebno je značajan deo koji se odnosi na recept za pravljenje bermeta, aromatizovanog vina karakterističnog za Frušku goru, u kojem se koristi 27 vrsta biljaka, pri čemu je svaka porodica imala svoju „malu tajnu“.
Orfelinovo delo je imalo značajan uticaj na razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srbiji, posebno u regionu Fruške gore, koji je poznat po proizvodnji vina. Njegova knjiga je služila kao priručnik za vinogradare i vinare, pružajući im praktične savete i uputstva za unapređenje proizvodnje. Takođe, „Iskusni podrumar“ je značajan i sa aspekta kulturne istorije, jer predstavlja spoj naučnih znanja i praktičnih iskustava tog vremena.
Danas je „Iskusni podrumar“ dostupan u fototipskom izdanju iz 1986. godine, koje su objavili Narodna biblioteka Srbije i Dečje novine iz Gornjeg Milanovca. Ova izdanja se mogu pronaći u antikvarnicama i na online platformama za prodaju knjiga. Takođe, digitalizovani primerak knjige je dostupan na internetu, omogućavajući širem auditorijumu da se upozna sa ovim značajnim delom srpske kulturne baštine.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife/B.D.
Foto: Getty Images Freepik