Intel počinje proizvodnju čipova u Evropi, ulaže MILIJARDE DOLARA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Intel počinje proizvodnju čipova u Evropi, ulaže MILIJARDE DOLARA

  Intel je objavio da planira da uloži preko 33 milijarde evra (36 milijardi dolara) u podsticanje proizvodnje čipova širom Evropske unije.

  Proizvođač čipova iz Santa Klare rekao je da će izgraditi dve nove fabrike u Madgeburgu u Nemačkoj, kao deo investicije. Fabrike će koristiti najnapredniju tehnologiju proizvodnje čipova kao deo napora da proizvedu čipove širine dva nanometra ili manje.

  Izgradnja bi trebalo da počne u prvoj polovini 2023. godine, a proizvodnja će biti pokrenuta 2027. godine, pod uslovom da ne postoje regulatorni problemi, saopštio je Intel. Rekli su da je Nemačka idealno mesto za uspostavljanje nove mega-lokacije „Silicon Junction” zbog talenta i infrastrukture u ponudi, kao i postojećeg ekosistema dobavljača i kupaca.

  Čipovi, Intel

  U nemačke objekte biće uloženo oko 17 milijardi evra, saopštio je Intel, dodajući da očekuje da će investicija otvoriti 7.000 građevinskih radnih mesta tokom izgradnje i 3.000 stalnih radnih mesta u Intelu.

  Olaf Šolc, nemački kancelar, rekao je u saopštenju da će fabrike pomoći u ponovnom balansiranju globalnih kapaciteta silikona i stvaranju otpornijeg lanca snabdevanja. Oni će biti podržani milijardama evra državne pomoći, navodi se u izveštaju The Financial Times-a.

  Investicije i izvan Nemačke

  Intel se takođe obavezao da će stvoriti novi centar za istraživanje i razvoj i dizajn u Francuskoj, kao i da će investirati u istraživanje i razvoj, proizvodnju i usluge livnice u Irskoj, Italiji, Poljskoj i Španiji.

  Očekuje se da će oko 12 milijardi evra biti uloženo u udvostručenje proizvodnog prostora u fabrici u Lejkslipu u Irskoj, gde se koristi manje najsavremenije tehnologije. Intel je rekao da će potrošiti preko 30 milijardi evra u Irskoj kada proširenje bude završeno.

  U Italiji, Intel je rekao da je „u pregovorima“ o novom „pozadinskom“ proizvodnom pogonu vrednom 4,5 milijardi evra.

  Čip

  Neki tipovi poluprovodnika nedostaju oko dve godine nakon što je pandemija Covid-19 opteretila lance snabdevanja jer je potražnja za elektronikom porasla. Evropa je usred pokušaja da smanji svoje oslanjanje na Aziju i SAD za poluprovodnike, ali osnivanje livnica čipova košta milijarde dolara.

  Intel, jedan od tri velikana u proizvodnji čipova, zajedno sa TSMC -om i Samsungom , rekao je da su investicije deo šireg paketa koji će omogućiti da kompanija investira čak 80 milijardi evra u Evropi u narednoj deceniji.

  Evropska komisija, izvršna ruka EU, objavila je prošlog meseca novi evropski zakon o čipovima koji će omogućiti 15 milijardi evra dodatnih javnih i privatnih investicija do 2030. godine. Ovo je povrh 30 milijardi evra javnih investicija koje su prethodno bile namenjene.

  „Zakon EU o čipovima će ovlastiti privatne kompanije i vlade da rade zajedno na drastičnom unapređenju evropske pozicije u sektoru poluprovodnika“, rekao je izvršni direktor Intela Pat Gelsinger u saopštenju.

  „Ova široka inicijativa će podstaći evropske inovacije u istraživanju i razvoju i dovesti vodeću proizvodnju u region za dobrobit naših kupaca i partnera širom sveta. Posvećeni smo igranju suštinske uloge u oblikovanju digitalne budućnosti Evrope u decenijama koje dolaze”.

  Čipovi, Intel

  Alan Priestlei, analitičar istraživačke firme Gartner, rekao je za CNBC prošle godine da je „zaista velika potražnja“ za Evropu da izgradi autohtonog proizvođača čipova u istoj skali kao Intel, Samsung ili TSMC.

  Dodao je da to „verovatno nije izvodljivo“ jer su ulaganja potrebna za proizvodnju vrhunskih čipova ogromna. Intel takođe ulaže milijarde u svoju matičnu zemlju. Kompanija je prošlog marta objavila da planira da potroši 20 milijardi dolara na dve nove fabrike u Arizoni .

  TSMC takođe postavlja novu fabriku čipova u Arizoni kao deo šire investicije od 100 milijardi dolara koju planira da izvrši u naredne tri godine.

  Izvor: CNBC

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE