Ideja za obrok: Kako da UVEK imate sveže pecivo (čak i kada vas mrzi da se dignete iz kreveta)?
Pretpostavićemo da ste se probudili jednog nedeljnog jutra i čim ste otvorili oči znali ste kako ćete se osećati: kao da oka niste ni sklopili, i kao da ste celu noć bili u diskoteci i igrali uz Rijanine bitove. Niste sposobni da se spremate da idete do prodavnice jer i to iziskuje (nekakav) napor, a počinjete da gladnite sve više i više. U frižideru imate paštetu ili ajvar, ali nemate na šta da ga namažete. Mi smo se potrudili da vam rešimo i tu zagonetku i da nikada ne budete u deficitu sa hlebom. Kada ih jednom napravite, nikada se više nećete „skidati“ sa BIZLife pogačice.
Šta vam je potrebno?
- Kvasac (svež ili u prahu)
- 200 gr mleka
- 2 jaja
- 2 kafene šoljice ulja
- 2 kašičice soli
- Kilogram brašna
- Jedna kašika sira
- Jedan margarin
U jednu činiju pomešajte kvasac sa mlakim mlekom i pustite ga da naraste. U drugu posudu umutite jaja, ulje i izgnječite sir. Potom sipajte brašno i kvasac koji se prethodno „digao“ i sve to zamesite. Tako umešeno testo ostavite da naraste.
Kada vidite da je testo dovoljno naraslo, oklagijom ga razvucite i, koristeći čašu koju ste prethodno umočili u brašno, vadite pogačice. Na pleh ih ređajte tako što ćete između svake staviti malo margarina, a svaku pogačicu bi trebalo premazati žumancem i posuti susamom. Pecite na 220 stepeni, dvadesetak minuta (dužina pečenja zavisi od veličine pogačice).
Kako da ih uvek imam sveže? Kada napravite pogačice možete ih zamrznuti i po potrebi odmrzavati i peći.
Ove pogačice vas neće koštati više od 500 rsd, a kada ih jednom napravite obezbediće vam dugo nedeljno izležavanje u krevetu.
Izvor: BIZLife
Foto: A. M.
Piše: A. M.