Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I ove godine NIS-ovi akcionari dobijaju najveću dividendu u istoriji kompanije

  Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) predložio je promenu Statuta akcionarskog društva i brisanje odredbe po kojoj „Gaspromnjeft” ima pravo na operativno upravljanje kompanijom, preneli su mediji.

  Do ove promene može doći već na redovnoj sednici skupštine akcionara NIS-a koja je zakazana za 29. jun, budući da je NIS pre dva dana objavio da je odbor direktora kompanije tada sazvao Skupštinu akcionara kako bi usvojio finansijski izveštaj za prošlu godinu I doneo odluku o podeli akcije akcionarima.

  Predloženo da se akcionarima podeli 25% prošlogodišnje dobiti

  Uprava je predložila da se akcionarima podeli 25 odsto prošlogodišnje dobiti što je duži niz godina bila uobičajena praksa koju je prošle godine prekinula pandemija.

  Tada je isplaćena simbolična dividenda od 6,14 dinara po akciji. Ukoliko skupština i ove godine prihvati predlog uprave akcionarima će pripasti 5,78 milijardi dinara odnosno 35,46 dinara po akciji.

  “Očito da NIS ni ove godine, uprkos znatno boljem poslovanju usled visoke cene sirove nafte, neće povećati racio isplate dividende sa aktuelnih 25 odsto. Uporedo, Gasprom kao krovna kompanija već par godina isplaćuje 50 odsto ostvarene dobiti i ove godine će njegovi akcionari dobiti najveću dividendu u istoriji kompanije”, kaže broker Nenad Gujaničić.

  Akcije NIS-a na vesti o očekivanoj dividendu su blago porasle na 566 dinara, dok se od početka godine nalaze u minusu od 8,7 odsto u velikoj meri kao posledica aktuelne geopolitičke situacije.

  Kako bi se izbegle sankcije EU, Gaspromnjeftt je kao većinski vlasnik NIS-a prodao 6,5 odsto akcija kompanije Gaspromu po ceni od 717 dinara po akciji, ali ova transakcija nije imala direktnog uticaja na redovno trgovanje niti na cenu akcija, kaže on.

  “Nakon što su kompaniji pretila ograničenja u poslovanju od Evropske unije s obzirom na to da je kontrolni akcionar „Gaspromnjeft” pod sankcijama, „Gasprom” je otkupio 6,5 odsto akcija od ovog zavisnog preduzeća kako bi mu vlasničko učešće palo na 50 procenata. Pošto „Gaspromnjeft” sada nema većinsko vlasništvo u kompaniji iz statuta će biti izbrisana odredba da ima pravo na operativno upravljanje društvom i to će biti predmet glasanja na predstojećoj skupštini akcionara “,  objašnjava broker Nenad Gujaničić.

  Kompanija danas vredi oko 785 miliona evra

  On kaže da kompanija danas vredi oko 785 miliona evra što je niže od cene po kojoj je NIS privatizovan pre 13 godina kada je bio tek ruinirana državna kompanija sa negativnim poslovanjem.

  Ovakva situacija je delimično posledica kontinuiranog urušavanja Beogradske berze na kojoj iz godine u godinu ima sve manje investitora, ali i nespremnosti većinskog vlasnika kompanije (Gasprom) i najvećeg manjinskog akcionara (naša država) da kompaniju vode sa ciljem uvećanja vrednosti imovine svakog pojedinačnog akcionara.

  NIS je pod izvesnim sankcijama EU bio još od 2015. godine pre svega kada je reč o finansiranju, a ovim promenama vlasničke strukture trebalo bi da neutrališe i ove prepreke.

  Početkom maja „Gasprom” je od „Gaspromnjefta” kupio 10 miliona akcija NIS-a, pa se udeo akcija u rukama „Gaspromnjefta” sveo na 50 procenata.

  Ocenjeno je da se to dogodilo zato što je „Gaspromnjeft” na udaru sankcija EU Rusiji, dok matična kompanija „Gasprom” nije.

  Šta znači to što „Gaspromnjeft” više neće operativno upravljati NIS-om?

  Branko Pavlović, advokat i bivši predsednik Pododbora za restrukturiranje NIS-a koji je svojevremeno definisao celokupnu reorganizaciju ove naftne kompanije (uključujući i gasni i naftni deo i rafinerije) kako bi sistem bio visokoprofitabilan, kaže da će se nešto konkretnije o ovome znati pošto bude održana sednica skupština akcionara NIS-a koja ovu odluku treba da usvoji.

  “Međutim, ništa se neće suštinski promeniti. Do ove formalno-pravne izmene mora da dođe jer „Gaspromnjeft” nije više vlasnik većinskog paketa akcija NIS-a, budući da je oko šest i po procenata akcija otkupio pre mesec i više dana ruski gasni gigant „Gasprom” , navodi Pavlović.

  Išlo se na to da „Gasprom” preuzme deo akcija posle čega „Gaspromnjeft” i formalno mora da kaže da oni nisu više kontrolni akcionari NIS-a. To znači da će NIS, odnosno „Gaspromnjeft” nastaviti da radi s tim što on nije sada jedini koji se pita za ključne odluke.

  Briše se pravo Gaspromnjefta na operativno upravljanje NIS?

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE