Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  hibridni model rada

  Hibridni model rada je budućnost

  Piše: Igor Dautović, Senior Consultant, EY Parthenon

  Pandemija je značajno uticala na promenu radnih navika: konvencionalni način rada iz kancelarije kao i model koji obuhvata rad od kuće gube trku protiv konstantno rastućeg hibridnog modela.

  Kako se Covid-19 počeo da širi i prve mere prevencije su bile preduzimane, korporativni sektor je iskusio tektonsku promenu okrećući se prema radu od kuće na uštrb onog iz kancelarije. Prema podacima istraživačke kuće Gallup, u sferi poslova koji se mogu raditi od kuće, broj onih koji rade isključivo od kuće je naglo porastao sa 8% na 70%.

  Kako je vreme teklo, kompanije su počele da se navikavaju na novu realnost i ograničenja i hibridni model je počeo sve više i više da se primenjuje temeljeći se na dobrim praksama iz perioda izolacije i imajući u vidu očekivanja zaposlenih. Naime, hibridni model, koji je pre pandemije primenjivalo 32% onih zaposlenih koji mogu raditi od kuće, počelo je da koristi oko 53% tih zaposlenih od kraja 2022 i posle, dok je odnos onih koji isključivo rade iz kancelarije ili od kuće skoro identičan.

  Kakvi su benefiti hibridnog načina rada?

  Istraživanje pokazuje da rad od kuće donosi prednosti kompanijama kao i zaposlenima, ali i priređuje određene izazove za menadžment.

  Adaptirajući se na hibridni način rada, organizacije mogu da imaju višestruke benefite, uključujući pristup široj bazi talenata, uštedu troškova koja je krucijalna da se ostane konkurentan imajući u vidu nadolazeću recesiju. Što se tiče zaposlenih, blagodeti hibridnog rada su mnogobrojne i uključuju, između ostalog, uštedu vremena prilikom putovanja na posao, veću fleksibilnost, kao i mogućnost da se zaposleni fokusira na kompleksnije zadatke. Prema studiji Univerziteta Stanford, hibridni model rada takođe smanjuje fluktuaciju radnika za 35% i povećava stopu satisfakcije na poslu. U prilog tome govori i anketa iz 2021. sprovedena od strane kompanije EY koja pokazuje da 54% zaposlenih bi uzelo u obzir da napusti postojeći posao ukoliko nema fleksibilnosti u načinu rada, preferirajući rad iz kancelarije najviše 2-3 puta nedeljno.

  Šta će morati da urade kompanije za uspešniju tranziciju?

  Međutim, postoje i određeni rizici za kompanije koji uključuju slabljenje korporativne kulture, smanjenje kolaboracije i komunikacije, dok neki tehnički aspekti (npr. loš internet) mogu negativno uticati na rad.

  Suština je sledeća: hibridni model rada je sadašnjost i budućnost. Naš zaključak je da će kompanije  morati da pronađu ravnotežu između poslovnih potreba i želja zaposlenih. Da bi obezbedile uspešnu tranziciju ka hibridnom modelu, kompanije će morati da uspostave jasne kanale komuniciranja, ulože sredstva u odgovarajuće tehnološke alate i resurse. U EY-Parthenon-u smo specijalizovani za razvoj operativnih modela koji omogućavaju organizacijama da u potpunosti iskoriste ovu promenu.

  Naš holistički pristup uzima u obzir sve ključne gradivne komponente operativnog modela, od razvoja agilne organizacione strukture, do definisanja optimalne IT infrastrukture koja omogućava zaposlenima da neometano pređu na hibridni model. Naši projekti ne samo da su uspeli da smanje operativne troškove, već́ su, što je još važnije, poboljšali produktivnost i zadovoljstvo zaposlenih.

  Izvor: BIZLife

  Foto: EY

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE