Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Guvernerka dogodine očekuje POTPUNI OPORAVAK od koronakrize

  Sledeće godine očekujemo rast od oko šest odsto, što znači potpuni oporavak od efekata pandemije, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je prisustvovala plenarnom sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta (IMFC) i sastanku Konstituence Švajcarske, saopšteno je iz NBS.

  Sastanak je održan u okviru Godišnje skupštine Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koja se, zbog aktuelne zdravstvene situacije, održava u virtuelnom formatu. Tabaković je i guvernerka Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu.

  Ocenjeno je da se globalni ekonomski izgledi poboljšavaju, ali i da postoje razlike među zemljama, odnosno da je oporavak delimičan i neujednačen.

  „Zaključak je da svi moraju zajedno da rade na pružanju podrške najugroženijim zemljama i da je sada trenutak da se izgradi otpornija budućnost. Politike moraju da sačuvaju poverenje, podrže radna mesta i podstiču rast“, navodi se u saopštenju.

  Guvernerka je prisustvovala i sastanku Konstituence Švajcarske, na kojem je upoznala ostale zemlje članice Konstituence da je u Srbiji odmah u martu uspostavljen Krizni štab za ekonomiju, te da je donet ogroman paket mera, čija je vrednost preko 12 odsto bruto domaćeg proizvoda.

  Kako se ističe u saopštenju NBS, Međunarodni monetarni fond je ocenio da je Srbija donela snažan, pravovremen i sveobuhvatan paket mera, kojim je podržana domaća tražnja i sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja u trenucima kada je globalni pesimizam bio najizraženiji.

  Srbija je, navela je Tabaković, zadržala odličan pristup svetskom tržištu i u uslovima kada su neizvesnosti bile velike. I tokom ove situacije očuvala je punu cenovnu, makroekonomsku i finansijsku stabilnost.

  U Srbiji je u avgustu proizvodnja i ukupne i prerađivačke industrije bila na nivou koji je 3,1 odsto, odnosno 1,3 odsto iznad pretkriznog nivoa, a i izvoz je dostigao pretkrizni nivo, dodala je ona.

  Poverenje je sačuvano, a već sledeće godine očekujemo rast od oko 6 odsto, što znači potpuni oporavak od efekata pandemije, kojem će državne investicije bitno doprinositi, rekla je Tabaković.

  „Ipak, naš posao ne smatram završenim, jer se on nikad ne završava. Nastavićemo da pratimo sva kretanja i da reagujemo ako procenimo da postoji potreba“, zaključila je Jorgovanka Tabaković.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE