Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  godinu mlađi

  Južnokorejci će od 2023. biti MLAĐI godinu ili dve. O čemu se radi?

  Južnokorejci će uskoro postati godinu ili dve mlađi, zahvaljujući novom zakonu koji ima za cilj da standardizuje način računanja starosti u zemlji.

  U ovoj zemlji se inače smatra da beba po rođenju ima godinu ili dve, a godina se dodaje svakog 1. januara. Iako zvanično imaju „međunarodnu starost“, neformalno smatraju da imaju „korejske godine“.

  Kako bi se uskladili sa međunarodnim standardima, posle dugih debata, odlučeno je da se ova oblast zakonski uredi, te da Korejci počnu da i u zvaničnom i u nezvaničnom razgovoru imaju godina u skladu sa međunarodnim standardima.

  Jun 2023. označiće kraj sistema po kojem će se bebama godina rođena računati kao nulta, a na starost će se godina dodavati svakog 1. janura.

  godinu mlađi

  Južna Koreja (Unsplash)

  Konfuzni niz sistema

  Osim toga, postoji poseban sistem za potrebe regrutacije ili za izračunavanje zakonske starosne dobi za konzumiranje alkohola i pušenja, u kojem se starost osobe računa od nule pri rođenju, a godina se dodaje 1. januara.

  Međutim, od ranih 1960-ih, Južna Koreja je za medicinske i pravne dokumente takođe koristila međunarodnu normu računanja od nule pri rođenju i dodavanja godine na svaki rođendan.

  Konfuzni niz sistema nestaće od juna 2023, barem na zvaničnim dokumentima, kada stupe na snagu novi zakoni koji predviđaju korišćenje samo međunarodnog metoda brojanja starosti.

  „Revizija ima za cilj smanjenje nepotrebnih socio-ekonomskih troškova jer pravni i društveni sporovi, kao i konfuzija i dalje postoje zbog različitih načina izračunavanja starosti, rekao je parlamentu Ju Sang-bum iz vladajuće partije Moć naroda“, preneo je Gardijan.

   Ko ne bi poželeo da bude godinu ili dve mlađi

  Jeong Da-eun, dvadesetdevetogodišnja kancelarijska radnica, srećna je zbog promene i kaže da je uvek morala dvaput da razmisli kada su je u inostranstvu pitali o njenim godinama.

  „Sećam se da su me stranci gledali zbunjeno jer mi je trebalo toliko vremena da se vratim sa odgovorom koliko imam godina. Ko ne bi poželeo da bude godinu ili dve mlađi“, dodala je.

  godinu

  Južna Koreja (Unsplash)

  Poreklo sistema je nejasno. Jedna teorija je da kada se navrši godinu dana pri rođenju uzima se u obzir vreme provedeno u materici – sa devet meseci zaokruženih na 12. Drugi to povezuju sa drevnim azijskim numeričkim sistemom koji nije imao koncept nule.

  Zašto dodatna godina 1. januara?

  Objašnjenja za dodatnu godinu dodatu 1. januara su komplikovanija.

  Neki stručnjaci ukazuju na teoriju da su stari Korejci svoju godinu rođenja stavljali u kineski šezdesetogodišnji kalendarski ciklus, ali su, u vreme kada nije bilo redovnih kalendara, imali tendenciju da ignorišu dan svog rođenja i jednostavno dodaju celu godinu prvog dana po lunarnom kalendaru.

  Dodatna godina 1. januara postala je uobičajena jer je sve više Južnokorejaca počelo da poštuje zapadni kalendar.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE