Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  G20: Dogovori i obećanja, ali ništa konkretno

  Lideri Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja (G20) završili su samit u Kini snažnom podrškom slobodnoj trgovini, a zemlja domaćin pristala je da preduzme mere za smanjenje izvoza čelika, ali je izbegla obavezujuće ciljeve.

  U zajedničkom saopštenju predsednici SAD i Kine, lideri Britanije, Japana, Rusije i drugih članica G20 obećali su da će podstaći posustali globalni rast unapređenjem inovacija i jačanjem globalnog finansijskog sistema.

  Nastojeći da podupru javnu podršku za trgovinu, oni su obećali „inkluzivni rast“ kako bi koristi od veće svetske integracije osetili milioni ljudi.

  Kineski lideri kažu da žele da G20 preuzme zadatak regulisanja globalne ekonomije na dugi rok i da zajedničko saopštenje sa samita odražava tu ambiciju nazivajući G20 „glavnim forumom“ za ekonomsku saradnju.

  Peking je za glavnu temu skupa postavio trgovinu, ali se suočio sa nizom žalbi na poplavu jeftinog kineskog čelika na globalnom tržištu. Ta poplava predstavlja pretnju za radna mesta u SAD i Evropi i za posledicu ima ograničavanje trgovine.

  U zajedničkom saopštenju G20 poziva se na osnivanje foruma za čelik u okrilju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj koji će ispitati pitanje preobilnih kapaciteta.

  Kineski predsednik je pred samit G20 ponovio obećanje Pekinga da će smanjiti kapacitete za proizvodnju čelika za 100-150 miliona tona do 2020. Međutim, to smanjenje čini samo polovinu preobilnih kapaciteta Kine koji se procenjuju na 300 miliona tona i potrebna su veća smanjenja da bi se proizvodnja uskladila sa potražnjom.

  „Tržište je izobličeno subvencijama i drugim merama podrške i to je fundamentalni problem“, ocenio je japanski premijer Šinzo Abe. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je G20 da preduzme mere u sektoru čelika.

  Junker je rekao da će EU razmotriti odgovor Pekinga na problem viška čelika kada bude odlučivala o davanju statusa tržišne ekonomije Kini.

  Predsednici Kine, SAD i drugi lideri tokom celog samita pozivali su vlade da brane slobodnu trgovinu. „Prednosti trgovine i otvorenog tržišta moraju da budu prenete široj javnosti što efikasnije“, ističe se u zajedničkom saopštenju G20.

  Ekonomista kompanije IHS Radživ Bisvas smatra da G20, uprkos pozitivnom tonu u saopštenju, verovatno neće moći da uradi mnogo da podstakne trgovinu ili ekonomski rast.

  On navodi da su pregovori o sporazumima o slobodnoj trgovini usporili, da se Britanija bavi efektima odluke o Bregzitu, a da su neke ekonomije, uključujući Rusiju i Nigeriju, u recesiji.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE