Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Futuristi“ izračunali: Kosovo bez rešenja, Srbija bez 100 milijardi evra

  U slučaju nerešavanja kosovskog pitanja, Srbija bi u narednih devet godina, do 2027, ostala bez 100 do 110 milijardi evra, ocenjuje se u izveštaju „Kosovo – cena nerešavanja“, beogradskog Futurističkog instituta.

  U izveštaju se analiziraju tri scenarija nerešavanja kosovskog pitanja, među kojima je jedan mogućnost da Srbija poništi dosadašnje dogovore i unapred odbije svako rešenje, posle čega bi, kako se upozorava, verovatno ponovo usledile sankcije i ekskomunikacija iz međunarodne zajednice.

  Prema izveštaju, u tom slučaju bi sledili i zamrzavanje imovine, trenutni prekid donacija i investicija, pa je nemoguće reći koliku bi ekonomsku cenu platila Srbija.

  U izveštaju se podseća da su ekonomisti štetu od sankcija uvedenih 1992. godine procenili na 125 milijardi dolara.

  Po drugom scenariju, dodaje se u izveštaju, pregovori o Kosovu se nastavljaju unedogled, godinama i to negativno utiče na privredni rast i priliv stranih investicija, iako se ne dešava ništa ekonomski katastrofično.

  Za to neodređeno dugačko vreme svakako bi, kada je o Kosovu reč, ušli u „mod kuvane žabe“, predviđa se u izveštaju i objašnjava da bi vremenom, kroz pregovore, i ne primećujući, dali Albancima bukvalno sve što žele, a sami ne bismo dobili ništa.

  I ako krenemo od onog najgoreg, ratnog scenarija, zna se kolika bi mu cena bila, i to na osnovu podataka o ratu s kraja 20.veka, ukazuju se u izveštaju i konstatuje da se šteta iz 1999. u Srbiji procenjuje na iznos od 30 do 130 milijardi dolara.

  Osnivači Futurističkog instituta su Vladimir Čupić, Marko Čadež, Milko Štimac i Ivan Radovanović.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta/AP_Visar Kryeziu

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE