Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  5 razloga zašto posetiti Frušku goru, najstariji nacionalni park u Srbiji

  Fruška gora, pored toga što je prirodna oaza, takođe je i stecište raznovrsnih vrsta biljnog i životinjskog sveta, a odlikuju je i jedinstveni lokaliteti gornjeg Srema.

  Donosimo pet razloga zašto bi svako  od nas  trebao da se upusti u avanturu „otkrivanja“ najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji.

  Prirodne lepote i jezera

  Epitet najstarijeg nacionalnog parka Fruška gora nosi od 1960. godine, a sve  do današnjih dana ona je ostala očuvana prirodna oaza sa raznovrsnom florom i faunom. Proplanke planine obrasta više od 1500 različitih biljaka, među kojima su endemične vrste poput lovorastog jeremička, gorocveta i niske perunike. Takođe, među stablima raste tridesetak različitih jestivih gljiva od kojih su najprepoznatljivije sunčanica, lisičarka i svima omiljeni vrganj. Životinjski svet ne zaostaje u raznovrsnosti, sa preko 200 vrsta ptica kao što je orao krstaš. Čak 38 sisara je zaštićeno kao prirodna retkost, a od skoro u šumama borave i retki evropski bizoni. Planina je puna jezera, koja su česta destinacija za lokalce tokom vrelih letnjih dana. Među najpopularnijim su Borkovačko i Bešenovačko jezero.

  Manastiri

  Fruška gora se često oslovljava kao „Srpski Atos“ zbog velike koncentracije manastira čiji je broj kroz istoriju dostizao 35, iako ih je danas ostalo i u funkciji svega 16. Svi su izgrađeni do 18. veka, a 1990. godine su proglašeni za spomenike kulture od izuzetnog značaja. Među njima su Grgeteg čije freske je oslikao Uroš Predić, Novo Hopovo u kojem se zamonašio Dositej Obradović, Krušedol u kojem počiva Milan Obrenović, Velika Remeta, Jazak, Šišatovac i drugi.

  Vinski kraj

  Region je poznati vinski kraj još od doba antike i rimskog cara Proba koji je dozvolio osnivanje vinarija po provincijama. Vinarstvo se dalje usavršavalo u manastirima i vlastelinskim porodicama od kojih se izdvajala Odeskalki, zahvaljujući kojoj se fruškogorsko vino po prvi put raširilo po Evropi. Današnje vinarije se prostiru duž šest vinskih puteva pokrivajući: Novi Sad, Stari i Novi Slankamen, Irig, Erdevik, Inđiju, Šid.

  Banja Vrdnik

  Selo Vrdnik ima tek nešto više 3000 stanovnika, ali to ga ne sprečava da bude puno sadržaja. Pored lekovite banjske vode i hotelskih kompleksa sa otvorenim i zatvorenim bazenima, nalazište je ostataka srednjovekovne tvrđave od koje je jedino ostala „Vrdnička kula.“

  Jazak

  U blizini Vrdnika je i selo Jazak sa  izvorom  istoimene prirodne izvorske vode. Zahvaljujući tome što svojim podzemnim tokovima prolazi kroz krečnjačko-dolomitske stene stare više od 30 miliona godina, voda Jazak bogata je mineralima neophodnim za funkcionisanje ljudskog organizma, dok njena optimalna pH vrednost pruža hidrataciju tokom celog dana.

  S obzirom na sve benefite po zdravlje koje ova voda obezbeđuje, kao i domaće poreklo, Jazak voda opravdava odlikovanje žigom „Čuvarkuća“ i predstavlja domaći biser prirode, koji je lako dostupan svima koji brinu o svom i zdravlju svojih najbližih. Pored toga što je „na dohvat“ ruke kao izvorska, ali i gazirana voda u različitim vrstama pakovanja, Jazak voda donosi pravu svežinu i dodatnu energiju i to kao vitaminska voda obogaćena voćnim ukusima, a u pitanju su arome šumskog voća, mandarine i limuna, kao i zove i aloe vere. Za sve ljubitelje svežine i „ukusa“ prirode u svakom gutljaju, Jazak je dostupan na svim NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama, kao i u većim trgovinskim lancima i prodavnicama širom Srbije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Jazak

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE