Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  FAO: Troškovi uvoza hrane idu preko 1,7 BILIONA dolara

  Troškovi uvoza hrane premašiće ove godine 1.750 milijardi dolara zbog snažnog rasta cena osnovnih prehrambenih proizvoda i troškova prevoza u periodu oporavka od pandemijske krize, prognozira agencija UN za hranu i poljoprivredu FAO.

  FAO sada očekuje da će troškovi uvoza hrane ove godine porasti 14 odsto, podigavši procenu iz junskog izveštaja prema kojem je trebalo da porastu 12 procenata, pokazale su jesenje prognoze.

  Skok odražava snažno poskupljenje prehrambenih proizvoda i utrostručene troškove prevoza u periodu oporavka od pandemijske krize, tumače u agenciji Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i hranu.

  Nešto više od polovine iznosa troškova činiće razvijeni delovi sveta kojima će troškovi uvoza hrane biti veći za 11 odsto nego u 2020. U zemljama u razvoju poskočiće gotovo 20 procenata, najsnažnije otkada je FAO počeo objavljivati izveštaje.

  Najviše će u ovoj godini i u apsolutnom i u realtivnom izrazu porašće troškovi uvoza žitarica, životinjskih masnti i biljnih ulja i uljarica.

  U FAO naglašavaju i da se trgovina prehrambenim proizvodima pokazala otpornom na poremećaje u pandemijskoj krizi, što se pokazalo u još bržem rastu njenog obima i vrednosti nego u pretpandemijskom razdoblju.

  Stručnjaci FAO predstavili su javnosti i globalni indeks troškova inputa (GIPI) koji obuhvata cene energije, gnojiva, pesticida, stočne hrane i semena i trebalo bi da pokaže kako nagli rast njihovih cena utiče na cene hrane.

  U avgustu su oba indeksa dostigla najviši nivo u 10 godina, uz cene hrane više za trećinu, a cene inputa za četvrtinu nego u istom prošlogodišnjem periodu, utvrdio je FAO.

  Upozoravaju na snažan rast energije u poslednje vreme i na skok vozarina zbog velikih problema u transportu koje je izazvao talas potražnje nakon ukidanja pandemijskih ograničenja.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE