Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EY preduzetnički barometar za 2020. godinu

  Početak dvadesetih godina 21. veka preplavio je svet novim osećanjem neizvesnosti i nesigurnosti. Najveći razlog za to je, svakako, pandemija virusa kovid 19, sa kojim se još uvek bore sve države sveta.

  Pored toga, ono što je moglo precizno da se izmeri i na šta ukazuju ankete revizorsko-konsultantske kompanije EY, pretočene u istraživanje „EY preduzetnički barometar”, jeste da je 2020. godina značajno izmenila slabosti, snage, ali i planove za održanje i razvoj domaćih preduzetničkih kompanija koje su dokazale svoj značaj u privrednom životu Srbije i time zasluženo privukle fokus kompanije EY, koja prati i svesrdno pomaže njihov rad i razvoj.

  „EY preduzetnički barometar” već pet godina prati zbivanja i beleži promene preduzetničkog poslovanja u Republici Srbiji – od vlasničke strukture, preko nivoa obrazovanja vlasnika, udela u izvozu, do planova za dalji razvoj svih onih preduzeća čiji vlasnici stoje ispred brzorastućih domaćih kompanija.

  Statistike često nisu precizni pokazatelj opšte klime nekog okruženja, jer mnogo toga zavisi od izabranog uzorka. Međutim, ukrštene sa drugim rezultatima istraživanja i postavljene u uporedne tabele – otkrivaju mnogo.

  Rezultati istraživanja

  Godina koju ćemo svi pamtiti po imenu virusa unela je, odnosno verovatno umnogome pojačala, osećanje straha, koji je često vezan za ulazak u preduzetničko poslovanje, a naročito u osnivanje sopstvenog preduzeća. Tako su se prioriteti jako lako poremetili i, kako je „EY preduzetnički barometar” zabeležio, preduzetnici su svoj fokus pomerili na druge ciljeve – u istraživanju za 2019. godinu 90 odsto anketiranih preduzetnika navelo je da im je najveći izazov za dalji rast kompanije pronalazak adekvatne radne snage. U 2020. godini 82 odsto ispitanih navelo je da im je najveći izazov u daljim planovima za rast neizvesnost izazvana pandemijom. Ako se doda i 62 odsto ispitanika koji su, kao najveći izazov za dalji rast kompanije, naveli ekonomsku klimu (lokalnu i globalnu), vidimo da poređenje ovih podataka govori mnogo. Pa tako u godini kada je 81 odsto ispitanika iskoristilo meru pomoći Vlade RS u vidu uplate minimalne zarade zaposlenom, svaka sledeća godina i svaki sledeći plan uključivaće i načine rešavanja posledica globalnih vanrednih situacija, nešto što do protekle godine nije ni postojalo kao stavka.

   

   

  Sa druge strane, preduzetnici su se pokazali izuzetno agilni, spremni na brze promene i prilagođavanja trenutnoj situaciji, što još jednom potvrđuje njihovu važnost u oblikovanju i održavanju lokalnog, regionalnog, pa i svetskog poslovnog okruženja. Tako su svi kojima su uslovi i procesi poslovanja dozvolili (55 odsto) prilagodili ili uveli nove proizvode u postojeću paletu. Više od polovine preduzetnika (53 odsto) uvelo je rad od kuće, a 37 odsto preduzetnika unapredilo je onlajn prodaju. Poslovne prilike se menjaju iz dana u dan, ponekad su tek primetne, nekada su tektonske, ali ono što pomaže da se promene sagledaju i uklope u sliku budućeg poslovanja svakako su podaci kakve pruža „EY preduzetnički barometar”, sa precizno istaknutim poljima istraživanja, istaknutim rezultatima i bitnom mogućnošću poređenja sa prošlim godinama.

  Studija „EY preduzetnički barometar”, koja iza svoje finalne verzije krije veliki rad i mnogobrojne analize različitih parametara poslovanja, u kojima je učestvovalo 110 domaćih preduzetnika, otkriva da su se trendovi odnosa vlasništva i angažovanja u preduzetništvu po polu malo pomerili u korist žena, te je ove godine 27 odsto vlasnica kompanija, u odnosu na 23 odsto prošle godine. I dalje je najviše fakultetski obrazovanih preduzetnika – 75 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 73 odsto. Tradicionalno, proizvodnja je najzastupljenija kod srpskih preduzetnika (53 odsto), a sve više je i IT kompanija koje pružaju širok dijapazon softverskih i hardverskih rešenja (11 odsto). Čak 75 odsto ispitanika koji su učestvovali u istraživanju koje sprovodi revizorsko-konsultantska kompanija EY istaklo je da uspešno rukovodi svojim prvim poslovnim poduhvatom, a 66 odsto ispitanika porodično nasleđe smatra mogućom opcijom. Srpski preduzetnici koji su učestvovali u istraživanju „EY preduzetnički barometar” za 2020. godinu vode kompanije čija je prosečna starost 27 godina, a danas ova preduzeća prosečno zapošljavaju 133 radnika.

  Neizvesnost – najveći izazov za rast

  U najnovijem izdanju „EY preduzetničkog barometra” velika većina preduzetnika (83 odsto) složila se da neizvesnost usled pandemije predstavlja najveći izazov za dalji rast, a gotovo dve trećine najuspešnijih preduzetnika naše zemlje ističu da je pandemija negativno uticala na njihovo trenutno poslovanje. Ipak, to ne sprečava domaće preduzetnike da i dalje u velikom broju (67 odsto) finansiraju razvoj poslovanja isključivo sopstvenim sredstvima. Upitani kakva su im očekivanja za poslovni rezultat u drugoj polovini 2020. godine, 43 odsto preduzetnika reklo je da očekuje pad poslovnog prihoda od 10 odsto.

  Uprkos krizi, tačno polovina ispitanika planira da zadrži isti broj radnika, a investiranje u automatizaciju procesa se pokazuje kao trend kada je u pitanju fokus preduzetnika, pa je tako i ove godine više od polovine njih navelo ovo polje kao primarno za planiranje investicija u budućnosti. Odmah zatim, 46 odsto izjasnilo se da će primarno investirati u IT hardver i softver, a 45 odsto preduzetnika ipak planira da investira u opremu. Kada je u pitanju održivost poslovanja, primećujemo da domaći preduzetnici idu ukorak sa globalnim težnjama, pa tako velika većina, čak 71 odsto, navodi da u najvišoj meri uključuje ekološku svest u planiranje budućnosti poslovanja svoje kompanije.

  Vodič kroz poslovne prilike

  „EY preduzetnički barometar”, autorska studija kompanije EY Srbija, riznica je podataka koja daje uvid u poslovni profil preduzetničke Srbije. Rezultati anketa na koje odgovaraju preduzetnici koji se godinama uspešno održavaju na privrednoj sceni Srbije oblikuju se u svojevrsni vodič kroz poslovne prilike u Srbiji. Precizni podaci i mogućnost poređenja višegodišnjih rezultata istraživanja naglašavaju značaj ovakvih podataka skupljenih na istom mestu i pretočenih u niz koji formira preciznu sliku kretanja i promena na poslovnoj sceni Srbije.

  Izvor: BIZlife magazin

  Foto: EY barometar

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE