EU menja industrijsku STRATEGIJU da smanji ZAVISNOST od Kine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU menja industrijsku STRATEGIJU da smanji ZAVISNOST od Kine

  Evropska komisija je objavila ažuriranu industrijsku strategiju, koja bi trebalo da pomogne Evropskoj uniji u smanjenju zavisnosti od trećih zemalja, prvenstveno Kine.

  Pandemija koronavirusa je pokazala stratešku zavisnost EU na tehnološkom i industrijskom planu, stoga je Komisija sprovela detaljnu početnu analizu 5.200 proizvoda koji se uvoze u uniju.

  Analiza je pokazala da je od tih 5.200 proizvoda EU jako zavisna od njih 137, što predstavlja šest odsto uvoza robe u EU.

  Reč je o osetljivoj robi, većinom u energetski intenzivnim granama industrije (između ostalog reč je o sirovinama) i zdravstvu (sastojci za farmaceutsku industriju), te u drugim područjima bitnim za podršku zelenoj i digitalnoj transformaciji.

  Za 34 proizvoda, koji predstavljaju 0,6 procenata uvoza robe u EU, zavisnost je potencijalno još osetljivija s obzirom na verovatnu malu mogućnost dalje diverzifikacije i zamene proizvodnjom u EU.

  Analiza je ukazala i na probleme i zavisnosti u području naprednih tehnologija. Komisija je predstavila rezultate šest dubinskih studija na temu sirovina, baterija, aktivnih sastojaka u farmaceutskim proizvodima, vodonika, poluprovodnika te tehnologija računarstva u oblaku i najsavremenijih tehnologija, u kojima su detaljnije mapirane strateške zavisnosti i njihov uticaj.

  “Prava industrijska revolucija tek počinje”

  Komisija najavljuje da će pokrenuti drugu fazu pregleda potencijalnih zavisnosti u ključnim područjima, s akcentom na proizvode, usluge i tehnologije, koji su ključni za dvostruku tranziciju, poput obnovljivih izvora, skladištenja energije i kibernetičke bezbednosti, te razviti sistem praćenja u okviru Opservatorijuma za ključne tehnologije.

  Komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton je izjavio da je Evropska unija bila “previše naivna” u pogledu svog pristupa nekim strateškim sektorima, poput elektronskih čipova, koji se uglavnom proizvode u Aziji.

  “Prava industrijska revolucija tek počinje i bićemo njen deo ako pravilno izaberemo ulaganja u ključne tehnologije i uspostavimo uslove u smislu odgovarajućeg okvira. Evropa time pruža takve uslove za inovativnu, čistu i žilavu industriju, koja svojim građanima pruža kvalitetna radna mesta i omogućuje svojim malim i srednjim preduzećima da prosperiraju, čak i u vremenu oporavka”, izjavio je Breton.

  U globalnoj NESTAŠICI čipova, Evropa želi GLAVNU reč

   

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE