EKONOMISTI O EKSPOZEU: Ništa novo, obećanja iza kojih ostaje pitanje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EKONOMISTI O EKSPOZEU: Ništa novo, obećanja iza kojih ostaje pitanje

  Ekonomski program buduće vlade Srbije koji je najavio mandatar Aleksandar Vučić samo je nastavak dosadašnje politike u kojoj ima mnogo obećanja, ali je pitanje da li će najavljeno biti realizovano, procenjuju stručnjaci.

  Ekonomista Danilo Šuković ocenio je da je Vučić u ekspozeu tvrdio da će se ekonomska stabilnost zemlje i dalje održavati niskim penzijama i platama u javnom sektoru.

  On je agenciji Beta kazao da u ekonomskom programu buduće vlade nema ništa novo i da on ima mnoge nedostatke, među kojima je najvažnije da nema najava poboljšanja rada institucija i jačanja infrastrukture, što je važno za ekonomski oporavak i razvoj Srbije.

  “Ekonomski program buduće vlade je dosta uopšten. U njemu nema ništa novo, već je nastavak stare politike“, kazao je Šuković, naglasivši da država treba više da se bavi radom institucija, a ne raspodelom para i privlačenjem investitora po nekoj neprihvatljivoj ceni za cenu rada koja je ponižavajuća.

  Vlasnik industrije mesa Matijević Petar Matijević kazao je agenciji Beta da je novi ekonomski program vlade dobar, ali da je ključno pitanje kako će ga svaki ministar sprovesti u praksi. Takođe, Matijević smatra da je deo koji se tiče poljoprivrede dobar.

  Konsultant Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić ocenio je da program buduće vlade Srbije obećava, ali da je ključno pitanje da li će se te reforme sprovesti na pravi način. On je kazao da ne sme da se dozvoli da se neke dobre ideje na papiru, pod uticajem nekih interesnih grupa, izokrenu i izmene u praksi.

  “Nužno je da reforme sprovode profesionalci koji poznaju situaciju u privredi i da javnost bude prisutna. Važna je transparentnost kako se ne bi podmetala rešenja u interesu neke manjine”, naglasio je Rajić za agenciju Beta i dodao da je to bilo obeležje prethodne Vlade.

  Prema njegovim rečima, delotvornost programa će zavisiti od toga koliko će sami ministri i premijer moći da se posvete rešavanju određenih pitanja i da intervenišu u određenim situacijama, jer “na nižem nivou sistem ne funkcioniše dobro i zato su reforme spore”.

  On je istakao da moraju da se smanje opterećenja privrede, pojednostave uslovi poslovanja, a pre svega završi reforma obrazovnog, penzionog i zdravstvenog sistema.

  “Uslovi poslovanja moraju da budu jednostavniji i pregledniji, jer to traže i investitori. Drugi važan faktor je sigurnost, jer u Srbiji privatan kapital još nije dovoljno zaštićen. Sudski sistem je previše spor i ne uliva poverenje”, kazao je on.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE