Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktor Unije poslodavaca za BIZLife: Kriza se najviše odrazila na građevinski sektor

  Trend rasta cena sirovina i materijala na svetskom tržištu aktuelan je u poslednja tri meseca, od kada je počela ukrajinska kriza, a sve to zadaje glavobolju mnogim kompanijama u Srbiji, naročito sektorima koji u procesu proizvodnje pretežno koriste sirovine i repromaterijale čija cena na svetskom tržištu značajno raste. U Uniji poslodavaca Srbije kažu da je građevina najviše osetila, odnosno da se takva situacija najviše odrazila na građevinski sektor.

  Trenutna kriza je “opšteg” karaktera i da ne pogađa samo određeni sektor privrede, već je njen efekat znatno obuhvatniji i globalni, kažu stručnjaci i nadležni.

  Muku muče kompanije koje posluju ili sirovine i repromaterije određenim delom nabavljaju iz Rusije, Ukrajine i Belorusije.

  Prema podacima PKS, na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije u 2021. godini robu je izvozilo ukupno oko 1.200 kompanija, koje su prinuđene na alternativne trase pristupa ruskom tržištu, što u velikoj meri povećava transportne troškove.

  „Najviše stradala građevina“

  Stanje u privredi zabrinjavajuće zbog neizvesnosti usled krize u Ukrajini, mnoge kompanije koje posluju u Ukrajini i Rusiji sada su u problemu,  a najviše te okolnosti utiču na sektor građevine zbog nabavnih cena građevinskog materijala, što se vidi i po rastu cena nekretnina, kaže direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.

  „Nama se javljaju predstavnici kompanija i pitaju da li postoji šema za tranzitno poslovanje, ali to je u ovom momentu nemoguće i malo sam skeptik po tom pitanju, pogotovo kada se radi o poljoprivrednim proizvodima“, kaže Drobnjakovich za BIZLife.

  Navodi da je pandemija bila “incicijalni impuls “za probleme sa poslovanjem, ali da je sada situacija u Ukrajinii dovela do velikih problema za mnoge sektore .

  „Građevina je strašno stradala i taj sektor najviše je pogođen, što se vidi i po ceni nekretnina koje su u nekim delovima grada i 100 odsto više i dešava se da građevinac ne mođe da planira sledeći mesec jer mu materijal koji nabavlja skače i do 200 odsto pa samim tim i cenu mora da ugradi u kvadrat, odnosno u stambeni prostor“,  kaže Drobnjaković.

  Pomoć pogođenim preduzećima

  Vlada Srbije u maju je donela meru koja predviđa pomoć preduzećima, tačnije za oko 1.400 preduzeća, čije poslovanje je usmereno na tržišta Rusije, Ukrajine i Belorusije.

  Oni će imati mogućnost da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve garantne šeme, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

  Kako je tada objasnio,  nova mera omogućiće da da ta preduzeća drugu garantnu šemu, koja se već primenjuje, iskoriste za refinasiranje obaveza iz prve garantne šeme.

  “Ovde se radi o povoljnim kreditima na pet godina, sa grejs periodom od dve godine”, rekao je on.

  „Nije realno da se minimalac utvrđuje dva puta godišnje“

  Kada je reč o inicijativi sindikata da se minimimalna cena rada utvrđuje dva puta godišnje zbog aktuelne situacije, Drobnjaković kaže da treba imati u vidu da iako je inflacija otišla preko devet odsto, tehnički je nemoguće izvesti da se cena određuje dva puta godišnje, ali i zato što to nije predviđeno odredbama Zakona o radu.

  CENE SIROVINA ne prestaju da divljaju, kraj poskupljenjima ni na vidiku

  Izvor: BIZLIfe/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay, Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE