Deloitte: Poljuljano poverenje finansijskih direktora se lagano stabilizuje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Deloitte: Poljuljano poverenje finansijskih direktora se lagano stabilizuje

  Neizvesnost u vezi sa pandemijom Kovida 19 i dalje ima snažan uticaj na optimizam odnosno zabrinutost sa kojom finansijski direktori iz Centralne Evrope očekuju godinu pred nama, pokazuje najnovije Istraživanje stavova finansijskih direktora u Centralnoj Evropi koje je sprovela revizorsko – konsultantska kuća Deloitte.

  Ovogodišnje istraživanje sprovedeno je od novembra do decembra 2020. godine i predstavlja izraz mišljenja 590 finansijskih direktora iz sedamnaest centralnoevropskih zemalja.

  I ovo izdanje, kao i prethodno, izražava opšti negativan, odnosno silazni trend u odnosu na prethodne godine u vezi sa izgledima za budućnost.

  „Kao i kod prošlogodišnjeg izdanja, vidimo kako neprekidna neizvesnost oko pandemije Kovid-19 nastavlja da oblikuje način na koji finansijski direktori planiraju predstojeću godinu. Ovo smo zapazili u brojnim odgovorima koje smo dobili prilikom anketiranja finansijskih direktora. Smanjenje troškova i proširenje akvizicijom  su neke od ključnih strategija na koje će se finansijski direktori fokusirati ove godine“, navodi partner u Reviziji i lider Deloitte-ovog CFO programa u Srbiji Olivera Andrijašević.

  Prosečan očekivani rast BDP za 2021. iznosi samo 0,25 procenta u poređenju sa dva odsto u 2020. i 2,3 odsto u 2019. godini.

  U Srbiji, 25 odsto finansijskih direktora predviđa rast BDP-a između 1,6 i 2,5 procenata.

  U celoj regiji većina finansijskih direktora – 62 odsto- očekuje rast indeksa potrošačkih cena (u poređenju sa 83 odsto 2020. godine, odnosno 82 procenta 2019. godine).

  U Srbiji 63 odsto finansijskih direktora predviđa rast ovog indeksa, dok 25 odsto njih ne očekuje promene indeksa.

  Od 2018. godine uočavamo stalno povećanje broja finansijskih direktora koji očekuju rast stope nezaposlenosti, ističe se u saopštenju. I dok je 36 odsto ispitanika očekivalo rast stope nezaposlenosti tokom 2020. godine, ta očekivanja za 2021. godinu sada ima skoro 70 odsto učesnika istraživanja, što je očigledno u vezi sa očekivanim uticajem pandemije Kovid-19 na tržište radne snage, koji se već ostvaruje, navodi se u saopštenju kompanije.

  Finansijski direktori u Crnoj Gori (45 odsto), Albaniji (38 odsto), Srbiji (38 odsto) i Bosni i Hercegovini (35 odsto) su najoptimističniji u očekivanju smanjenja stope nezaposlenosti, ali 50 procenata ispitanika u Srbiji smatra da će nezaposlenost rasti.

  Ipak, finansijski direktori su optimističniji u pogledu finansijskih izgleda ove godine. To je najviši nivo optimizma zabeležen u poslednje četiri godine.

  Ove godine 47 odsto finansijskih direktora se oseća optimističnije u pogledu svojih finansijskih izgleda. Finansijski direktori iz EU (48 odsto) i evrozone (45 odsto) dele sličan nivo optimizma, dok čak 75 odsto finansijskih direktora iz Srbije očekuje poboljšanje finansijskih izgleda za svoja preduzeća.

  Isto tako, većina finansijskih direktora smatra da godina pred nama neće biti pravo vreme za preuzimanje većih rizika i taj stav je izrazilo 88 odsto ispitanika.

  Finansijski direktori iz evrozone i zemalja Evropske unije iskazali su ujednačenu averziju prema riziku, a oni iz Crne Gore, Slovenije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Rumunije najveći stepen averzije.

  Finansijski direktori i dalje vide interno finansiranje (49 odsto) i zaduživanje kod banaka (43 odsto) kao održive izvore finansiranja svojih organizacija.

  Iako nijedan od ponuđenih izvora finansiranja nije ocenjen kao „privlačan“ od strane velike većine ispitanika, nijedan od izvora finansiranja koji su ocenjeni kao „neprivlačni“ nije odabralo više od 30 procenata ukupnog broja ispitanika.

  Dužnički instrumenti (47 odsto) i instrumenti kapitala (53 odsto) dobili su najveći procenat “neutralnih” odgovora.

  Više o predviđanjima finansijskih direktora iz regiona i izveštaj može se naći na linku– CE CFO Survey 2021.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE