Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Planetu smo pozajmili od dece“

  „Odgovorno poslovanje podrazumeva brigu o zajednici, ekosistemu i životnoj sredini u kojoj kompanije posluju, i to kroz čitav lanac vrednosti”, tvrdi Dejan Davidović, SHE Menadžer (Safety, Health, Environment) Henkelove fabrike u Kruševcu.

  Nakon završenih studija na Tehnološkom fakultetu, Dejan Davidović karijeru je počeo u kompaniji Vino Župa pri Sektoru kontrole kvaliteta. „Ovo je, zaista, bio zanimljiv posao zahvaljujući kome sam stekao korisna znanja i veštine”, seća se. Ubrzo mu se otvorio put ka Henkelu, gde je dve godine proveo direktno u proizvodnji. „S ove distance gledajući, tvrdim da je ovo dragoceno iskustvo, izgradilo je temelje i umnogome mi je pomoglo za sledeći korak u karijeri, koji je nastupio prelaskom u SHEQ sektor”, dodao je.

  Od 2013. godine, Dejan vodi SHEQ sektor, a njegov razvoj pratio je i napredak kompanije – Henkel je u proteklih nekoliko godina izgradio nove pogone, značajno uvećao kapacitete, uveo nove proizvode sa novim tehnologijama, a sve to uz značajno povećanje broja zaposlenih.

  • Dejane, kako ste ovih dana?

  Volim da kažem da je svaki dan nova radost, a ovi lepi prolećni dani za porodicu sa dva mala dečaka posebno su dragoceni. Jasno je da svakodnevica nosi izazove, ali ja bih se pre fokusirao na ono što je, na kraju dana, zaista važno.

  • Opišite nam malo detaljnije vaše uloge i zaduženja u kompaniji.

  Bezbednost, zdravlje i okolina – tri reči iza kojih stoji mnogo odgovornosti i ciljeva i tim od sedmoro ljudi koji vredno radi da ih ostvari, a slobodno mogu da kažem i premaši. Imam to zadovoljstvo da vodim tim visokoobrazovanih kolega, zajedno smo zaduženi za održivo poslovanje proizvodne lokacije u Kruševcu, fizičko-tehničko obezbeđenje za sve zaposlene i pogone, uključujući infrastrukturu, uz poštovanje svih regulativa – kako zakonskih tako i Henkelovih standarda, uz obavezu da uvek ispoštujemo stroži zahtev.

  Kako je naša lokacija u Kruševcu jedna od najuspešnijih u Henkelovom sistemu, brojni globalni projekti se sprovode kod nas, te usko sarađujemo sa kolegama iz inostranstva, razmenjujemo znanja i primere dobre prakse. Strogo vodimo računa o standardima održivog poslovanja i, naravno, poslovanje usklađujemo sa ISO sistemom kvaliteta. Važno nam je da konstantno prenosimo poruku kolegama da je bezbednost na prvom mestu i, u skladu sa tim, sprovodimo edukacije o bezbednosti i očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja. Snaga našeg tima je najbolje prikazana za vreme pandemije, kada smo, i pored svih izazova, uspeli da pružimo neophodnu podršku kolegama.

  • Tema našeg broja je uticajno i odgovorno poslovanje. Kako vi vidite odgovorno poslovanje?

  Verujem da, kakav god potez odlučimo da napravimo, moramo da razmišljamo dalje od individualnih potreba. Ukoliko je zajednica jaka, pojedinačni primeri će imati šanse da se razvijaju i zato vrednosti treba da se razmenjuju i kruže. Dodao bih da ovaj termin podrazumeva i osnaživanje zaposlenih da budu društveno odgovorni, pružanje šansi da ostvare nešto što samostalno ne bi mogli. Dobar primer u Henkelu je inicijativa „Make an Impact on Tomorrow”, u okviru koje kompanija daje sredstva zaposlenima za sprovođenje projekata za pomoć različitim udruženjima. I sâm sam nekoliko puta bio MIT volonter i realizovao projekte za renoviranje škola u Kruševcu, a zadovoljstvo mi je da sam, kao Ambasador održivosti, imao i prilike da učestvujem u edukaciji đaka o zaštiti životne sredine.

  • Hajde da se spustimo neposredno na teren – u fabriku. Na koji način implementirate odgovorno poslovanje i u čemu se ono ogleda?

  Kao ključni faktor našeg odgovornog poslovanja istakao bih održivo poslovanje. Sve aktivnosti su prožete razvijanjem svih aspekata i uticaja poslovanja, a upravo to predstavlja održivi razvoj. Daću vam jedan primer sa mog početka inženjerskog rada, gde smo uklonili dobar deo opreme iz fabrike koji je bio namenjen prečišćavanju otpadne vode i umesto takvog sistema ugradili suve prečišćivače. Projekat je bio organizovan tako da fabrika nije prestajala sa proizvodnjom za vreme izvođenja radova, povećali smo efikasnost, smanjili utrošak energenata, a što je najvažnije – potpuno smo eliminisali otpadne vode.

  Sada je fokus na energiji iz obnovljivih izvora, a takođe težimo da ukinemo ugljenični otisak. Dosta toga smo već uradili – postigli smo cilj nulte stope otpada iz naše proizvodnje koji šaljemo na deponiju, ugradili smo toplotne pumpe, radimo na optimizaciji sistema za korišćenje vode (na primer, sakupljamo i kišnicu), a električnu energiju koristimo iz obnovljivih izvora. Ipak, uvek ima mesta za poboljšanje, tako da sada radimo na realizaciji projekata solarnih panela, biomase i generalno optimizacije kako bismo dostigli cilj „bez emisije ugljen-dioksida”.

  • Koje su Henkelove ambicije u pogledu održivog poslovanja u perspektivi?

  Henkel tri decenije izveštava o održivom poslovanju, 2010. godine je lansirana Strategija održivosti sa jasnim ciljevima kroz čitav lanac vrednosti. Mnogi od tih ciljeva su već postignuti, a ove godine je predstavljen novi Strateški okvir za ostvarenje ambicije održivog poslovanja 2030+, zasnovan na tri dimenzije, čime ćemo, svakako, nastaviti da budemo partner od poverenja, da gradimo uspešne zajednice i da regenerišemo planetu. Uzimajući u obzir prakse na globalnom nivou, razmotrili smo gde možemo da odemo i korak dalje, te smo pomerili rok za postizanje pozitivnog uticaja na klimu u okviru naše proizvodnje sa 2040. na 2030. godinu.

  • Pada li vam na pamet neki dobar primer odgovornog, održivog i uspešnog poslovanja?

  Svaki primer koji zastupa ideju u celosti. Da bi do realizacije došlo, potrebno je mnogo promišljanja, a zatim i sprovođenja reči u akciju. Odgovorno poslovanje podrazumeva brigu o zajednici, ekosistemu i životnoj sredini u kojoj kompanije posluju, i to kroz čitav lanac vrednosti.

  • Kako se odnosite prema uspehu u poslu? Jeste li zadovoljni postignućima?

  Parafraziraću mudru izreku koju sam jednom pročitao, a koja kaže da planetu nismo nasledili od predaka, već smo je pozajmili od naše dece. Uticala je na moje stavove i svaki uspeh u tom pravcu je veliko zadovoljstvo i motiv da pružim još više.

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE