Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li ste znali da postoji VALUTA koja važi samo u JEDNOM GRADU? (FOTO/VIDEO)

  Britanski grad Bristol već godinama ima svoju valutu. Razlog za to je da se ljudima pokaže šta novac čini: u ovom slučaju posredi je ekološka ideja da se kupuju samo lokalni proizvodi.

  Bristol je već dugo predvodnik kada je reč o alternativnim pokretima. Poznat je po svojim hipijima, gradskim farmama, po angažovanom uličnom umetniku Banksiju… A poznat je i po projektu koji je počeo još pre sedam godina: Bristol ima svoj novac – bristolsku funtu.

  Bristolska funta je velikim delom prihvaćena u Bristolu – a građane očito ne zanima to što se njime ne trguje na berzi u Hong Kongu ili Buenos Ajresu.

  Novac ne poznaje geografiju, kao što ni zajednička valuta zemalja evrozone ne zna za državne granice. U osnovi korišćenja novca je – dogovor, piše Dojče vele.

   

  Dobro i za privredu i za životnu sredinu

  „Ako razmišljate ekonomski, onda to znači da novac ostaje na ovom području i završava cirkulišući u samo jednom gradu. Zato to po meni ima smisla i podsticajno je za lokalnu privredu. Bristolskom funtom se plaćaju samo proizvodi nastali u Bristolu, u neposrednoj okolini vaše kuhinje“, kaže jedan trgovac.

  Zato nije čudo što se ideja sa lokalnom valutom zapatila u gradu koji je uvek bio utočište alternativaca.

  Gradska farma Verburg je, na primer, nastala početkom sedamdesetih godina kao utočište tadašnje „dece cveća“ koja su tamo uzgajala ekološke proizvode. Ona redovno snabdeva lokalne preduzetnike.

  Bristolska funta je logično proistekla iz tog sistema, objašnjava predstavnica farme Verburg, Sara Flint.

  „Svako zna: sada imam ovaj novac i potrošiću ga na lokalne proizvode. Važno je imati pred očima taj lokalni koncept“, kaže ona.

  Nešto slično već postoji u raznim alternativnim komunama koje hoće da imaju i troše samo onoliko koliko im je zaista potrebno. Naravno da ima i stvari koje su nam potrebne a dolaze izdaleka, na primer benzin ili nafta.

  Ali, na ovaj način se podstiče razmišljanje o tome šta nam je zaista potrebno iz dalekog sveta, a ono, pak, podstiče zaštitu životne sredine.

  Sijaran Mandi je jedna od kreatorki bristolske funte. Ona kaže da tu valutu koristi mreža od oko 2.000 preduzetnika i radnji.

  „Da bi snabdevanje hranom i drugim proizvodima ostalo na jednom području i da bi se izbegla potrošnja energije za njen transport iz čitavog sveta, mora se intervenisati u samom sistemu i različitim sektorima ekonomije. To je bio jedan od razloga za nastanak bristolske funte“, kaže Mandi.

   

  Lokalno, ali i sa „običnom“ funtom

  U Bristolu mnogi mali trgovci koriste lokalnu funtu. Oni koji to ne čine za to navode razne razloge poput stanovnice Bristla Karlote koja kaže: „Razmišljala sam o tome, ali život ide dalje i nikako da to učinim“. Njena prijateljica Fatima smatra da novac nije još previše rasprostranjen i „morate razmišljati o tome gde da ga nabavite“.

  No, osim trgovaca i zanatlija, i gradski službenici u Bristolu mogu da biraju valutu u kojoj žele da im se isplati plata: britansku ili bristolsku funtu.

  Bivši gradonačelnik Bristola Džordž Ferguson odlučio je da demonstrativno prima platu samo u gradskom novcu i to je činio za vreme čitavog svog mandata od 2012. Do 2016. godine.

  Izvor: Dojče vele

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE