Čudna neka voda: Šta je zajedničko Vranju i Pekamu?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čudna neka voda: Šta je zajedničko Vranju i Pekamu?

  Sećate li se epizode “Mućki” u kojoj su Del Boj i Rodni trgovali”Pekamskom izvornom vodom”, koja je bila radioaktivna i svetlela u mraku? Slično se dogodilo i Vranjancima. U soliteru “A” u centru Vranja 3. novembra iz slavina je umesto vode potekla tečnost plave boje. Stanari te zgrade već jedanaest dana nemaju vodu za piće.

  Slučaj je stigao i do policije koja sada istražuje šta je uzrok plave vode,  a u kojoj je, kako je analizama utvrđeno, bilo otrovnog fenola, deterdženta i bakterija, prenosi N1.

  Osnovno javno tužilaštvo u Vranju, u odgovoru dostavljenom N1, navelo da je tom tužilaštvu 6.novembra podneta predstavka predsednika skupštine zgrade u Vranju, kao i krivična prijava JP “Vodovod Vranje” od 8. novembra protiv NN lica, zbog krivičnog dela zagađivanja vode za piće

  Postupajući po tim prijavama, Policijskoj upravi u Vranju je “stavljen za prikupljanje potrebnih obaveštenja i zahtev za otkrivanje nepoznatog izvršioca krivičnog dela zagađivanje vode za piće”, navodi se u odgovoru.

  Tužilaštvo je dodalo da su provere u vezi sa ovim slučajem u toku.

  Nakon što je primećena plava tečnost iz slavina, za koju se posle ispostavilo da je voda zagađena fenolom i deterdžentima, u soliteru je isključena vode i tek pre nekoliko dana ekipe “Vodovoda” započele su ispiranje vodovodne mreže u toj zgradi, javljaju “Vranjske”.

  “Sada ima vode u slavinama, ali mi ne znamo da li je to “tehnička voda” ili kakve već, uglavnom i dalje niko od nas ne sme da je koristi za higijenske potrebe, a kamoli za piće. Mi praktično ne znamo šta se dešava u ovom momentu i dokle se stiglo sa ispiranjem, niko nam ništa ne govori. Što je najbitnije, ne znamo uzrok zagađenja, ni da li će on biti otklonjen, što je za nas ključna stvar da se ovako nešto ne bi ponovilo. Čuli smo da se mreža mora isprati nekoliko puta, da se moraju uraditi najmanje tri analize vode da bi se ustanovilo da li je ispravna. Neizvesno je kad ćemo moći da je koristimo za piće”, naveo je za “Vranjske” predsednik Skupštine stanara Ivica Ljubisavljević.

  Direktor “Vodovoda” u Vranju Goran Đorđević rekao je za lokalni “Ok radio” da je tehnička voda puštena u petak, kao i da je odmah nakon puštanja uzorkovana za analizu.

  “Zavod za javno zdravlje nam je danas poslao rezultate analize uzorka vode koji je uzet u petak. Rezultati pokazuju da je u vodi smanjen procenat deterdženta i fenola, i to značajno. U ponedeljak smo posle tri dana ispiranja sistema ponovo uzeli uzorak, tako da ćemo u sredu dobiti rezultate. Tek nakon toga moći ćemo da kažemo da li je voda ispravna za piće ili ne”, naveo je Đorđević.

  On je dodao da još uvek nema nikakvih rezultata istrage u vezi ovog slučaja, kao ni objašnjenje zbog čega je voda za piće u centru Vranja bila zatrovana.

  Analiza uzorka vode za piće iz solitera “A“, prema stručnom mišljenju Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju, pokazala je prisustvo fenola, derivata benzena, koji se u pogledu toksičnosti karakteriše kao otrovna materija, dok se u obliku petoprocentnog rastvora koristi kao dezinfekciono sredstvo. Fenol u kontaktu sa kožom izaziva iritaciju.

  Ustanovljeno je da je voda neispravna u fizičko-hemijskom pogledu, zbog prisutnosti boje, mutnoće, povećanog sadržaja deterdženata i fenola, podsećaju “Vranjske”.

  Izvor: B92/Vranjske/BIZLife/N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE