Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čipka – ženstvenost bez vulgarnosti

  Piše: Aleksandra Velimirović Janakievski, osnivač i direktor modnog brenda Belgrade Workshop i discipline Modni koučing

  Upotreba čipke u odevanju oduvek je bila vezana za proslave i značajne prilike. Kako je izrada bila dugotrajna,  u prošlosti  su mogli da je priušte samo pripadnici plemstva, ljudi na visokim položajima i vrlo imućni ljudi. Manje bogati koristili su je samo u vidu detalja i u izuzetnim prilikama.

  Danas, kada brze mašine menjaju vešte  ruke zanatlija, čipka je postala dostupna praktično svakome, bez obzira na društveni položaj ili materijalni status. Dame je rado nose u svakodnevnom izdanju ili u svečanim prilikama.

  MANJE JE VIŠE

  Međutim, da bi čipka „radila“ za nas potrebno je da poštujemo neka njena pravila.  Prvo i najvažnije glasi ; manje je više.

  Čipka sama po sebi sadrži već puno ornamenata u samom motivu kao i drugih ukrasnih elemenata tako da je bolje opredeliti se za jednostavniji model koji će naglasiti ženstvenost i eleganciju. Odeća od čipke se zapravo može nositi u svim prilikama ako se kombinuje na ispravan način.

  Važno je opredeliti se za jednostavnost   ostatka odeće i asesoara baš kao i šminke i frizure. Ipak, sama priroda materijala zahteva pažnju pri izboru pratećih elemenata izgleda. Dakle, čipkana haljina, suknja ili bluza zahtevaju elegantnu, kvalitetnu obuću, diskretnu ali postojanu šminku kao i urednu, oblikovanu frizuru. Nakit je diskretan ali kvalitetan.

  Odeća sa kojom se kombinuje treba da bude od kvalitetnih materijala koji su po svojoj teksturi  „mirniji“ i manje upadljivi. Isto tako, moguće je napraviti dobre kombinacije sa džinsom, kožom ili lanom.

  Treba povesti računa i o figuri, jer čipka je nemilosrdna, više otkriva nego što skriva. Osobe sa izrazitim viškom ili manjkom kilograma treba da je koriste umereno jer čipka naglašava obe krajnosti, zato je preporuka da je svedu na detalje ili manje površine.

  Čipka voli obline ali ne i višak mase.  Niske ili sitne osobe takođe treba da je izbegavaju u velikim količinama jer će ih vizuelno „pojesti“.

  S obzirom da je čipka sama po sebi transparentna komadi odeće sa previše izreza i otvora nisu pogodan izbor za osobu koja pretenduje da bude dama od stila.Mini haljinu od ovog materijala nosite samo ako pored zgodnog tela i lica imate i ličnost koja može da je iznese.

  Smirenija varijanta koja ne obavezuje previše a praktično većina dama može da je nosi jeste jednostavna haljina od čipke koja diskretno prati linju tela. Može se nositi uz baletanke, salonke kao i čizme, ravne ili na stiklu, uz nisku ili visoku saru.

  Na ovaj način zadovoljićete potrebu da budete ženstvene ali sa pravom merom i da uživate u svom dobrom stilu.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE