Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CEO JPMorgan-a tvrdi: Sledi nam EKONOMSKI URAGAN, pripremite se

  Generalni direktor JPMorgan Chase-a Džejmi Dajmon kaže da priprema najveću američku banku za ekonomski uragan koji je na vidiku i savetovao je investitore da učine isto.

  „Znate, rekao sam da postoje olujni oblaci, ali ću to poreći… to je uragan“, rekao je Dajmon u sredu na finansijskoj konferenciji u Njujorku. „Iako uslovi trenutno izgledaju kao ‘dobri’, niko ne zna da li je uragan „manji ili superoluja Sendi“, dodao je on.

  Dajmon je u prostoriji punoj analitičara i investitora rekao: „Bolje da se pripremite. JPMorgan se priprema i bićemo veoma konzervativni sa našim bilansom stanja.”

  Počevši od kraja prošle godine sa vrhunskim tehnološkim imenima, akcije su narušene dok se investitori pripremaju za kraj ere jeftinog novca Federalnih rezervi. Inflacija na višedecenijskom vrhuncu, pogoršana prekidima lanca snabdevanja i pandemijom koronavirusa, posejala je strah da će FED nenamerno skrenuti ekonomiju u recesiju dok se bori protiv povećanja cena.

  J.P. Morgan

  Dok su akcije odskočile od naglog pada poslednjih nedelja zbog optimizma da inflacija možda popušta, činilo se da je Dajmon razbio nade da je dno tu.

  „Trenutno je malo sunčano, stvari idu dobro, svi misle da FED može ovo da podnese“, rekao je Dajmon. „Ali taj uragan je u blizini i dolazi nam“.

  Dva glavna faktora za zabrinutost

  Postoje dva glavna faktora zbog kojih je Dajmon zabrinut: Prvo, Federalne rezerve su signalizirale da će poništiti svoje hitne programe kupovine obveznica i smanjiti svoj bilans stanja. Takozvano kvantitativno pooštravanje, ili KT, trebalo bi da počne ovog meseca i povećaće na 95 milijardi dolara mesečno u smanjenom vlasništvu obveznica.

  „Nikada nismo imali ovakav KT, pa gledate u nešto o čemu biste mogli da pišete istorijske knjige za 50 godina“, rekao je Dajmon.

  Centralne banke „nemaju izbora jer ima previše likvidnosti u sistemu“, rekao je Dajmon, misleći na akcije pooštravanja. „Moraju da uklone deo likvidnosti da bi zaustavili špekulacije, smanjili cene kuća i slično“.

   

  Džejmi Dajmon (YouTube)

  Drugi veliki faktor koji zabrinjava Dajmona je rat u Ukrajini i njegov uticaj na robu, uključujući hranu i gorivo. Nafta ”skoro mora da poskupi” zbog poremećaja izazvanih najgorim evropskim sukobom od Drugog svetskog rata, potencijalno do 150 ili 175 dolara po barelu, rekao je Dajmon.

  „Ratovi idu loše, idu na jug sa neželjenim posledicama“, rekao je Dajmon i dodao da se ne preduzimaju odgovarajuće radnje da se zaštiti Evropa od onoga što će se dogoditi nafti u kratkom roku.

  ‘Ogromna volatilnost’

  Prošle nedelje, tokom konferencije za investitore za svoju banku, Dajmon je svoje ekonomske brige nazvao „olujnim oblacima“ koji bi se mogli raspršiti. Prezentacije Dajmona i njegovih zamenika na celodnevnom sastanku ojačale su akcije JPMorgan-a dajući više detalja o investicijama i ažurirane brojke o prihodima od kamata. Ali izgleda da se njegova zabrinutost od tada produbila.

  Tokom odgovora na finansijsku krizu 2008. godine, centralne banke, komercijalne banke i firme za trgovinu devizama bile su tri glavna kupca američkih trezora, rekao je Dajmon u sredu. Igrači ovog puta neće imati kapacitet ili želju da upiju toliko američkih obveznica, upozorio je on.

  „To je ogromna promena u protoku sredstava širom sveta“, rekao je Dajmon. „Ne znam kakav je efekat toga, ali spreman sam na, u najmanju ruku, ogromnu volatilnost.

  JPMorgan (YouTube Screenshot)

  Jedan od koraka koji bi banka mogla da preduzme da se zaštiti od nadolazećeg uragana je da podstakne klijente da premeste vrstu depozita nižeg kvaliteta koji se naziva „neoperativni depoziti “ na druga mesta, kao što su fondovi tržišta novca, na primer. To bi pomoglo banci da upravlja svojim kapitalnim zahtevima prema međunarodnim pravilima, što bi joj potencijalno pomoglo da apsorbuje porast loših kredita.

  „Uz svu ovu neizvesnost kapitala, moraćemo da preduzmemo mere“, rekao je Dajmon. „Želim ponovo da se oslobodim neoperativnih depozita, što možemo da uradimo po veličini, da bismo se zaštitili kako bismo mogli da služimo klijentima u lošim vremenima. To je okruženje sa kojim imamo posla.”

  Banke koje imaju „bilans tvrđave“ i konzervativno računovodstvo su najbolja zaštita za pad, rekao je Dajmon, piše CNBC.

  „Banka se klonila servisiranja mnogih federalnih FHA zajmova, rekao je, jer bi kašnjenja tamo mogla dostići 5 odsto ili 10 odsto, što će se garantovano dogoditi u padu“, rekao je Dajmon.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP/YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE