Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brže i jeftinije: Mobilni telefoni umesto platnih kartica

  Sistem u kojem novac na račun primaoca „leže“ u istom trenutku kada kupac obavi plaćanje, u Srbiji treba da zaživi 22. oktobra, pišu Večernje novosti. 

  Novac menja vlasnika u trenutku davanja naloga za plaćanje, pa će računi moći da se plaćaju i noću, i vikendom, i praznikom, a dug će biti namiren istog trenutka, bez negativnih posledica po kupca u vidu isključivanja telefona zbog kašnjenja sa računom, na primer.

  Tog dana počinje sa radom sistem za instant plaćanja Narodne banke Srbije, ali će banke u Srbiji imati vremena da se novom sistemu prilagode do 1. aprila iduće godine.

  Novi način plaćanja podrazumeva i nova, savremena tehnološka rešenja. Kupci će, preko posebnih aplikacija na svojim mobilnim telefonima moći da plaćaju usluge i robu.

  NBS je predvidela da se instant plaćanje na prodajnom mestu obavlja upotrebom IPS QP koda, koji će biti standardizovan za sve banke, kako bi se omogućila interoperabilnost. To znači da će klijent banke A moći da plaća kod trgovca koji koristi usluge banke B – objašnjavaju u NBS. – Pružaoci platnih usluga ponudiće svojim klijentima, kako platiocima, tako i trgovcima, aplikacije koje će takvo plaćanje omogućiti.

  Danas je na prodajnim mestima izbor savremenih načina bezgotovinskog plaćanja sveden samo na platne kartice.

  „Uvođenjem instant plaćanja trgovac će imati veću mogućnost izbora, to jest da odluči da prihvata i instant plaćanja, a naročito uzimajući u obzir troškove i naknade koje mu određeni načini plaćanja nameću. Instant plaćanja troškovno su povoljnija od kartičnih,“ ukazuju u centralnoj banci. „Pored toga, infrastruktura za instant plaćanja je nezavisna od već postojeće za platne kartice.“

  Banku će jedna transakcija od 1.000 dinara koštati ukupno četiri dinara

  Analiza NBS pokazuje da su instant plaćanja u prednosti i kada je reč o troškovima. Tako, ukoliko uzmemo kao primer transakciju u iznosu od 1.000 dinara, u slučaju plaćanja karticom, trgovac će primiti, u proseku, 980 dinara. „Kada je reč o instant plaćanjima, banke će prema IPS sistemu za svaku transakciju preko 600 dinara plaćati dva dinara, a za transakcije do 600 dinara svega jedan dinar. Uz međubankarsku naknadu od 0,2 odsto od iznosa transakcije, banku trgovca jedna transakcija na prodajnom mestu od 1.000 dinara koštaće ukupno četiri dinara“, navode u NBS.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Vladimir

   Ovo postoji u Danskoj i funkcionise veoma dobro. Stali smo pored puta u nekoj nedodjiji da kupimo jagode, nedodjija u kojoj nema ni svetla, samo jedan sareni sator. Drugar kaze da prihvata mobilno placanje. Ja gledam i smejem se, rekao sam: "Dobra fora" i smejem se i dalje. On vadi telefon, kucka, ona mu daje jagode i nastavljamo dalje. Ja cutim, sramota me.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE