Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zašto su akcije neuporedivo bolja investicija od stana?

  Piše: Miroslav Radaković, Tradewin24

  Kada kažemo berza obično pomislimo na kocku i na rizik što je predrasuda koja nema uporište u istorijskoj matematici i statistici. Obično je to kontra argument onih koji ne razumeju kako berza funkcioniše i šta ona u stvari predstavlja u savremenom ekonomskom sistemu.

  Po definiciji, berze akcija su strogo regulisana tržišta gde se sudaraju ponuda i tražnja za vlasničkim papirima (akcijama).

  Suštinski, to je mesto gde se štednja i investicioni kapital susreću sa investicionim prilikama.

  Berza omogućava brzu promenu vlasništva kompanija ali je i alternativni i jeftiniji način prikupljanja novca investitora za najrazličitije poslovne ideje.

  Pojednostavljeno, berza je trgovina različitim očekivanjima: prodavac očekuje pad cene dok kupac očekuje skok cene i te dve sile se balansiraju svake sekunde na nekoj ceni.

  Šta je to što određuje očekivanja investitora?

  Očekivanja berzanskih ulagača zavise od mnogih faktora ali u osnovi su:

  1. Trenutna makroekonomska situacija u zemlji i svetu (rast ili pad privredne aktivnosti, nivo kamatnih stopa, intenzitet monetarnih politika, inflacija, zaposlenost, raspoloženje potrošača i privrednika…)
  2. Znanje o kompaniji i sektoru u koje ulažemo svoj novac (koliko je profitabilna kompanija, koliko tržišta ima, koliko ćeto  tržište rasti u budućnosti, kakav je menadžment, ko su vlasnici, kakvi su finansijski izveštaji…)
  3. Emocije investicionih ulagača (strah, pohlepa…)

  Na berzama se uvek trguje očekivanjima unapred od 12-18 meseci i zato je berza najbolji vodeći (sadašnji) indikator šta će se dešavati u realnoj ekonomiji u narednih 1-2 godine.

  berza rast

  Berza (Tradewin24)

  Da li je sad dobar momenat za investiranje na berzi?

  Ekonomija „diše“ u dugoročnim ciklusima, baš kao i priroda u godišnjim dobima. Periodično se smenjuju ekonomski ciklusi prosperiteta i kriza i to je potpuno prirodno. Sa dugoročnog investiciog aspekta, najprofitabilniji investicioni portfoliji akcija  se prave na prelazima iz jednog ekonomskog ciklusa u drugi!

  Globalna ekonomija se upravo nalazi na jednom takvom prelazu iz ekonomske ekspanzije u moguću kontrakciju i može biti odlična prilika da se investitori baš sad zainteresuju za ulaganje na berzu.

  Uprkos svim krizama, berza ima jasan dugoročni trend rasta!

  Izvor: Tradewin24

  Na prethodnom grafiku je prikazano kretanje najsveobuhvatnijeg američkog berzanskog indeksa Wilshire 5000 kojim je sumirano cenovno kretanje preko 3.660 akcija koje se trenutno nalaze u njegovom sastavu.

  Jasno možemo videti sa slike da je u zadnjih 50 godina vrednost pomenutog berzanskog indeksa porasla sa oko 1.000 poena koliko je bio u junu 1972. na preko 49.000 poena koliko je iznosio na vrhu krajem prošle godine. Prostom matematikom, to je skok 4.800% za 49 godina!

  Da ste pre 100 godina uložili 100 dolara – danas ste milioner!

  Interesanatan je još jedan statistički podatak – da ste uložili 100 dolara u berzanski indeks S&P 500 (indeks koji prati kretanje 500 najvećih kompanija u SAD-u) na početku 1926 godine, danas bi imali oko 1.16 miliona dolara u 2022 godini!, pod pretpostavkom da ste reinvestirali sve dobijene dividende iz navedenog perioda.

  Poredeći aktive za ulaganje (štednja u banci, nekretnine ili penzioni fondovi) ne postoji ni jedna alternativa koja bi se mogla dugoročno porediti sa prosečnim godišnjim prinosom ostvarenim na tržištu akcija. To kaže statistika i matematika, a one su neumoljivo objektivne.

  Berza dvostruko ili trostruko nadmašuje prinose od stana ili štednje u banci

  Štednja u banci prosečno donosi od 0 do 5% u toku jedne godine, prinos na nekretnine je od 3- 5% godišnje a koliki je dugoročni prinos na berzi?

  Američki indeks S&P 500, kao reper berzanskih kretanja, je od 1957 godine (kada je kreiran) do danas imao prosečan prinos od oko 11% godišnje, uključujući sve recesije i krize u navedenom periodu!

  Takođe, u zadnjih 100 godina, ne postoji ni jedna dekada (period od 10 godina) u kojem je vaše ulaganje na berzi bilo negativno, uključujući sve recesije, ratove i tektonske poremećaje u globalnoj ekonomiji.

  Novac (Pixabay)

  Zašto je prosečan američki građanin bogat?

  Jedna od glavnih poluga bogaćenja SAD-a u zadnjh 120 godina je upravo berza.

  Naime, poluga je vrlo jasna – formula složenog kamatnog računa (kamata na kamatu kroz veliki broj godina) uparena sa najvećim prinosom od svih oblika imovine a to je oko 11% godišnje, kao što je to slučaj kod dugoročnih investitora u 500 najvećih kompanija u SAD-u (indeks S&P 500).

  Preko 60% američkih porodica danas ima direktne investicije u akcije na berzi. S druge strane sveta, u Kini, trenutno rapidno raste broj ulagača na berzu i sada ih je već preko 200 miliona.

  A vi? Da li još uvek kupujete stan koji vam donosi 3-5% godišnje ili ste, kao većina savremenog sveta, spremni za 2-3 puta veći štedni prinos na berzi akcija?

  Iskoristi sve šanse koje ti berza pruža i otvori trgovački račun kod licenciranog brokera #1 u Srbiji TradeWin24.  Izbor sigurnog partnera za investiranje je jedan od najvažnijih uslova za uspeh na berzi.

  Na Berzanskoj akademiji ćeš naučiti kako da budeš uspešan i profitabilan investitor!

  Siguran broker i dobra edukacija su pola uspeha na berzi. Mislite o tome!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Tradewin24

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE