Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Arogantni“ Dilan možda odbije Nobelovu nagradu

  Čuveni muzičar i tekstopisac uklonio je i jedinu naznaku sa svog sajta da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a neki su uvereni da je to znak da će Bob Dilan odbiti da primi nagradu.

  Bobu Dilanu je trebalo skoro sedam dana da prizna da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a čak i tada učinio je to na neobičan način.

  Na njegovom zvaničnom sajtu velikim slovima je pisalo da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, ali ubrzo je to priznanje uklonjeno.

  Ta jedna rečenica je bilo jedino javno Dilanovo oglašavanje povodom osvajanja prestižne nagrade. Švedski tabloid „Aftonbladet“ prvi je primetio ovo priznanje, nazvao ga „znakom života“ čuvene folk ikone, i objavio vest o dopuni u biografiji na njegovom zvaničnom sajtu.

  S druge strane, Dilan, iako svestan i ponosan na svoju zaostavštinu, uvek je odstupao od pokušaja drugih da ga učine nečim što on ne želi da bude, ocenio je Gardijan, izveštavajući o uklanjanju dodatka sa sajta da je ovogodišnji Nobelovac.

  Za sada nije poznato da li je ovaj čin rezultat greške u uređivanju sajta kantautora ili je to svesna odluka pevača da pokaže da na neki način odbija Nobelovu nagradu.

  „Arogantni“ Bob Dilan

  Visoki član švedske Akedmije osudio je „arogantno ponašanje“ Boba Dilana koji se nije oglasio od 13. oktobra kada je imenovan za dobitnika Nobelove nagrade.

  Nobelov komitet je danima pokušavao da stupi u kontakt sa muzičarem i da ga i zvanično obavesti o nagradi, ali Dilan nije odgovarao.

  „To je nepristojno i arogantno. Pokazao je kakav je“, rekao je akademik Par Per Vastberg, prenela je švedska televizija SVT.

  Akademija koja dodeljuje nagrade, nije sigurna da će se Dilan pojaviti na svečanoj dodeli u Sotkholu 10. decembra, prenose švedski mediji.

  Mnogi njegovi obožavaoci su napisali na društvenim mrežama da smatraju da bi Dilan trebalo da se nagrade odrekne.

  Dosad su jedino dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost. Boris Pasternak je to uradio pod pritiskom sovjetskih vlasti 1958, dok je Žan-Pol Sartr, koji je odbijao sve nagrade, Nobela odbio 1964. godine.

  Ipak, Nobelov komitet ne zanima odricanje nagrade, jer se Nobelove nagrade dodeljuju ljudima koji se apsolutno ni ne pitaju da li ih žele ili ne, i za sada ne postoji opcija da ih se „odreknu“. I Sartr i Pasternak se „vode“ kao dobitnici nagrada.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE