Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ANALIZA: Slaba građevina, slab i BDP

  Dugoročno održiv rast BDP moguć je jedino uz jako građevinarstvo, a u Srbiji je od 2012. godine udeo građevinskih radova pao na 40,2 odsto ukupnih investicija, rekao je ekonomista Ivan Nikolić.

  On je, na predstavljanju novog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT), rekao da se uspešne i brzorastuće ekonomije trude da građevinarstvo ne bude zapostavljeno.

  „Za brži ekonomski razvoj Srbije neophodno je da investicije čine 25 odsto BDP, a sada su 17,7 odsto“, rekao je Nikolić.

  Dodao je da uprkos atraktivnom ambijentu u Srbiji investicije ne rastu potrebnom brzinom, a za značajniji ekonomski rast ukupne bruto investicije moraju biti ravnomerno raspoređene između građevinarstva i ulaganja u mašine, opremu i ostalo.

  U 2015. godini stanogradnja je u Srbiji, kako je naveo, dostigla istorijski minimum jer je izgrađeno svega 10.300 stanova, odnosno 1,5 na 1.000 stanovnika. U Beogradu je u 2016. godini ukupna površina izgrađenih stanova bila 2,5 puta manja nego 2008. godine.

  „Problem je u niskim primanjima građana jer za stan od 57 kvadrata u Srbiji je neophodno više od 16 godišnjih plata, a u Velikoj Britaniji, gde su kvadrati skupi, svega 5,2 godišnje plate“, rekao je Nikolić.

  Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da se ne slaže sa Nikolićevim objašnjenjem uticaja stanogradnje na privredni rast, već smatra da je ta privredna grana posledica ekonomskog rasta.

  Kovačević je rekao da je privreda Srbije prošlu godinu završila sa neto dobitkom od 1,9 milijardi evra, dok je godinu dana ranije dobitak bio 1,2 milijarde evra.

  „Taj preokret u poslovanju privrede posledica je zaokreta u monetarnoj i fiskalnoj politici, smanjenja budžetskog deficita, javnog duga, stabilnosti kursa i cena“, rekao je Kovačević i dodao da su prosečne kamatne stope u prošloj godini za privredu bile četiri odsto, a godinu dana ranije 5,5 procenata.

  On je ocenio da je privreda „iskoračila u zonu mogućnosti da se zadužuje i ostvaruje dobitak“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE